Veliki broj događaja planiran je da se održi u septembru u Čačku, prvoj Nacionalnoj prestonici kulture, u okviru projekta ČAČANSKA RODNA. Prvi jesenji mesec počinje u znaku velikih muzičkih zvezda: 1. septembra u 20.00 koncert na Gradskom trgu održaće čuveni gitarista Vlatko Stefanovski, a 2. septembra na istom mestu u 21.00 nastupa Zdravko Čolić. Za oba koncerta ulaz je slobodan i već vlada veliko interesovanje kako Čačana, tako i posetilaca Čačka. U Čačku se održava „Sonjin septembar“, manifestacija posvećena  životu, radu i delu Sonje Savić, slavne glumice rođene u ovom gradu. 

Ovo je treće izdanje manifestacije koja  je pokrenuta 2019. godine.  U saradnji sa Domom kulture Studentski  grad i Festivalom Alternative Film  & Video, Umetnička galerija ”Nadežda  Petrović” ispunjava glavne ciljeve  manifestacije: širi dostupnost  i interesovanje novih autora i  teoretičara za rad Sonje Savić,  istovremeno afirmišući mlade  stvaraoce širom Evrope i sveta koji  imaju slični angažovani pristup umetnosti. Upravo su dve takve autorka gošće Čačka  ovog septembra. Svoje stvaralaštvo će predstaviti Marjam Tafakori, iranska  autorka sa prebivalištem u Londonu kroz izložbu “[she stuttered]” (otvaranje 5. septembra od 19.00 u Umetničkoj galeriji ”Nadežda Petrović”) i Gloria Gamer, autorka iz Austrije, kroz izložbu “Alone Out There” (otvaranje 12. septembra od 19.00 u Galeriji ”Risim”)  . Tokom njihovog boravka realizovaće se  izložbe koje pružaju susret različitih  poetika i autorskih koncepata, kao i  specijalni prateći programi, filmske i  video projekcije, autorske prezentacije,  panel diskusije.

7. septembra poklonike mode očekuje modna revija limitirane kolekcije inspirisane ženama koje su ostavile dubok trag u našem društvu, kompanije PS fashion, pod nazivom ”Ti si ona”. Organizovanjem modne revije biće iskazano posebno poštovanje ženama koje su ostavile značajan trag u srpskom društvu, ali i u svetu.  Inspiracija za modele koji će biti prikazani na ovoj reviji pronađena je u životu i delima Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Milunke Savić, Jelisavete Načić, Drage Ljočić,…

Dani patrijarha Pavla održavaju se u organizaciji udruženja "Pavle - život po Jevanđelju". U okviru manifestacije biće održana promocija časopisa „PAVLE patrijarh srpski“ 11. septembra u 19.00 časova (Gradska Biblioteka "Vladislav Petković Dis") i 27. septembra svečanost u porti Manastira  Blagoveštenje - Ovčar Banja. Tog dana u 8.00 počinje Sveta Liturgija, u 9.30 svečanost u porti manastira koja uključuje koloniju "Krst patrijarha Pavla", dodelu nagrada i zahvalnica učesnicima Kolonije, izložbu krstova, pojanje hora Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" iz Čačka.

18. septembar biće postavljena skulptura Olge Jevrić (1922 -2014) pod nazivom ,,Raspon u tenziji“ u zoni ispred pešačkog mosta u Čačku. Projekat izvođenja skulpture osmišljen je 2009. godine uz odobrenje i iskrenu radost same Olge Jevrić. Autor i inicijator projekta, istoričar umetnosti - Ljubiša Simović, kustos u kraljevačkom muzeju i tadašnja direktorka Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, istoričarka umetnosti Milica Petronijević, odabrali su zajedno sa umetnicom skulpturu „Raspon u tenziji“ iz 1996. godine, kojoj je tada u nazivu dodata odrednica - Čačak. Po izričitoj želji umetnice, posao izrade skulpture poveren je vajaru Zoranu Kuzmanoviću, uz umetnički i stručni nadzor vajara Koste Bogdanovića i kustosa Ljubiše Simovića. Međutim, projekat tada nije dovršen i pored ozbiljnih priprema i započetih poslova, pa je „kob“ neizvođenja skulptura Olge Jevrić nastavila da traje i posle njene smrti. Nepunu deceniju kasnije i u izmenjenim okolnostima kada ni Jevrićeva ni Bogdanović nisu više među nama, nastavilo se sa realizacijom projekta koji je od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. U tom smislu, izvođenje skulpture „Raspon u tenziji (Čačak)“ u godini kada je Čačak „Nacionalna prestonica kulture“ i kada se obeležava 150 godina od rođenja Nadežde Petrović, prava je prilika da se na dostojan način odužimo Olgi Jevrić, isto tako velikoj umetnici i akademiku a da srpska umetnost skulpture dobije možda i najznačajnije monumentalno delo u svojoj antologiji.

Dolaze nova muzička imena na ovogodišnjem Festivalu PRiČA koi će se održati u zatvorenom prostoru zbog nestabilnosti vremenskih prilika, u hali KK “Borac” i to u periodu od 21. do 23. septembra 2023. godine. Program počinje u 19:26 h (simbolika ovih brojeva poznata je Čačanima). Festival će otvoriti hor profesorke Mirjane Janevske u kojem će pevati čak 50 gimnazijalaca. Publika će imati priliku da uživa u koncertima 19 bendova, a program koji je najavljen u junu dopunjen je sa tri nova izvodjača: Mile Kekin, SMAK plus i Karakondžule. Između ostalih, nastupaju: Van Gogh, Bjesovi, Bombaj Štampa, Zoe Kida, Aerodrom, Arigo Saki i prijatelji i mnogi drugi. Detalji o festivalu dostupni su na sajtu https://festivalprica.com/

17. međunarodni festival animiranog filma ANIMANIMA 2023 održava se od 19. do 23. septembra i donosi obilje sjajnih animiranih filmova u dva takmičarska programa. U glavnom takmičarskom programu za festivalski Gran pri nadmetaće se trideset dva ostvarenja iz osamnaest zemalja, a odluku o najboljem filmu i ostalim nagradama doneće žiri u kome će raditi jedan od najboljih latinoameričkih animatora Huan Pabalo Saramela iz Argentine,  naša višestruko nagrađivana autorka Ana Nedeljković i Portugalac Žoao Gonzales, čiji je film „Trgovci ledom“ ove godine bio u najužem krugu za nagradu Američke akademije Oskar. Najmlađa publika gledaće u matine projekcijama zabavne i duhovite filmove, a o nagradama u ovoj konkurenciji odlučivaće žiri u sastavu Aleksandar Gracer (Austrija), Andrijana Ružić (Italija) i Mate Horesnji (Mađarska). Na repertoaru je i dugometražni program, kao i animirani dokumentarci u selekciji AnimanimaDOCS, animirane reklame u programu STASH, i specijalni program „Tvrđava od kartona: 8 priča o slobodi“. Više o programima i učesnicima na: www.animanima.org  

Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” organizuje 28. i 29. septembra konferenciju sa međunarodnim učešćem „Zeleni preokret: cirkularna ekonomija umetnosti i kultureˮ. Glavni partner u organizaciji skupa je Desk Kreativna Evropa Srbije. Predstojeća međunarodna konferencija biće jedna od prvih u Srbiji i regionu koja je posvećena  temi očuvanja kulturnog nasleđa i podrške savremenoj umetničkoj praksi u kontekstu održivog razvoja, koji se ovde posmatraju kroz ekonomski razvoj i razvoj zelene agende. Dvodnevni program je osmišljen tako da predstavi strateški okvir, važnost uloge umetnika i profesionalaca u kulturi u rešavanju kritičnih društvenih i ekoloških pitanja, kao i različite umetničke prakse koje promovišu zeleni pristup u kreativnim procesima.
Beogradsko narodno pozorište bilo  je njena matična kuća. Njena druga, ne  manje važna kuća, bila je Bečka državna  opera. U Milanskoj skali su joj vrata uvek  bila širom otvorena. Na Univerzitetu  umetnosti bila je rektor. Na Fakultetu  muzičke umetnosti odškolovala je neke  od najvećih operskih pevača u Srbiji.  Njeno ime je Radmila Bakočević i u  ovoj godini je proslavila svoj 90. rođendan.  Zbog svega toga će joj se Čačak makar malo  odužiti razgovorom u Kulturnom centru,  koji je sa svetskom operskom divom  zakazan za 30 septembar.

I u septembru Čačak očekuju brojne radionice za decu (9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar) -”Dečija Horska sretanja - Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju”. Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović.
Pored toga 18. septembra u 19.00 Čačane očekuje popularna monodrama ”Nenapisana pisma”, u Dvorištu Umetničke galerije ”Nadežda Petrović”, u kojoj ulogu čuvene slikarke tumači Vanja Milačić.

Celokupan program za septembar za Čačak - prvu Nacionalne prestonice kulture:

1. septembar, 20.00 - Vlatko Stefanovski, koncert - Gradski trg  

2. septembar, 21.00 - Zdravko Čolić, koncert - Gradski trg         

5. septembar, 19.00 - Sonjin Septembar - “[she stuttered]”, autorka Maryam Tafakory (Iran/Velika Britanija), otvaranje izložbe - Umetnička galerija ”Nadežda Petrović”  

7. septembar, 18.00 - ”Ti si ona” PS Fashion, modna revija - Institut za voćarstvo Čačak

8. septembar, 18.30 – „Čačanski Rasadnik - Plesom do sveta“, plesni koncert - Kulturni centar Čačak

9, 13, 16, 20, 23, 27, 30. septembar - ”Dečija Horska sretanja - Deca Čika Jovi Zmaju s ljubavlju” - dečije radionice - Muzičke radionice vodi Anđela Zarić; Književno-veronaučne radionice vode Dušica Ćurčić i Irena Čolović - Manastir Nikolje, Narodni muzej Čačak      

11. septembar, 19.00 - "Dani patrijarha Pavla" - Promocija časopisa ”PAVLE, Patrijarh srpski” - Gradska Biblioteka "Vladislav Petković Dis"       

12. septembar, 19.00 - Sonjin Septembar - “Alone Out There” autorka Gloria Gamer (Austrija/Nemačka) - NA RASKRŠĆU, otvaranje izložbe - Galerija ”Risim”         

14. septembar, 19.30 - ”Kao vreme ispred nas” - Duhovna akademija, Udruženje Irmos - Dvorište Narodnog muzeja u Čačku       

18. septembar - Otkrivanje skulpture Olge Jevrić - Gradski bedem, plato ispred pešačkog mosta   

18. septembar, 19.00 - ”Nenapisana pisma”, pozorišna predstava - Dvorište Umetničke galerije ”Nadežda Petrović”       

19 - 23. septembar, 19.00 - ANIMANIMA 2023, festival animiranog filma - Kulturni centar Čačak  

21 - 23. septembar, 19.26 - Festival PRIČA, muzički festival - Hala ”KK Borac” (raspored izvođača dostupan na sajtu https://festivalprica.com )     

25. septembar, 19.00  - ”Sveti Sava u Hilandaru i Studenici” - Arhimandrit Tihon, iguman manastira Studenica, predavanje - Gradska Biblioteka "Vladislav Petković Dis"    

27. septembar, 09.30 -  "Dani patrijarha Pavla" - Svečanosti u porti manastira - Ovčar Banja, Manastir Blagoveštenje   

28 - 29. septembar, 12.00 - Konferencija  ”Zeleni preokret” - Gradska Biblioteka "Vladislav Petković Dis"    

30. septembar, 20.00 - Čačanski Rasadnik - Naša svetska diva - Radmila Bakočević, razgovor sa operskom divom - Velika sala Kulturnog centra Čačak          

Materijal: ČAČANSKA RODNA

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..