ArtLink festival, koji je ove godine počeo prvog dana leta na Svetski dan muzike 21. juna i tokom jula predstavio nekoliko muzičkih programa na Beogradskoj tvrđavi, nastavlja sa svojim muzičkim letnjim programima, koji ove godine ulepšavaju vikende u Beogradu. Ovoga puta Festival predstavlja dva Jazz programa u prostoru dva muzeja – Konaku kneginje Ljubice od 20h, autorski koncert Tihomira Stojiljkovića i u 21h u bašti Muzeja Vuka i Dositeja – Jazz trio Miloša Čolovića, koji je prvi put predstavljen na ArtLink festivalu 2017. godine, a sa kojim ovom prilikom nastupaju bubnjar iz Luksemburga Metju Klement (Mathieu Clement) i klavijaturista Andreja Hristić.

Jovanka Višekruna Janković, osnivač i umetnički direktor ArtLink festivala, već tradicionalno predstavlja najbolje muzičare sa Balkana i ističe kako je Miloš Čolović sa svojim triom kao mladi talenat predstavljen još 2017. godine na ArtLink festivalu i da sada imamo priliku ponovo da ih čujemo, kao i prvi put pijanistu i kompozitora Tihomira Stojilkovića.

Jazz trio čine trojica mladih džez muzičara koji redovno nastupaju u različitim sastavima na beogradskoj džez sceni, a na repertoaru se nalaze kompozicije Miloša Čolovića i džez standardi. Miloš Čolović i Metju Klement su ritam sekcija nastala na džez radionicama u Velenju, Sloveniji uz blagoslov legendarnog bubnjara Gregori Hatčinsona. (Gregory Hutchinson). U aprilu 2023. su tokom rezidencije u Metjuovom rodnom Luksemburgu snimili njegov drugi album koji će izaći tokom sledeće godine. Kod nas će nastupiti sa beogradskoj džez publici dobro poznatim pijanistom Andrejom Hristićem.

Program se sastoji od Miloševe autorske muzike i probranih numera koje su napisali: Bill Evans, Horace Silver, Bobby Timmons i drugi.

Pijanista i kompozitor Tihomir Stojiljkovic, vodi Vas na putovanje kroz balkansko muzičko nasleđe, iznova otkriveno jezikom modernog džeza. Kao samouk, Tihomir je diplomirao slušajući velikane moderne muzike razvijajući svoj autentični stil sviranja. Razvio je Balkansku trilogiju, od koji su prva dva albuma izdata, a treći je u pripremi.

Dobrodošli na letnji džez ArtLink festivala!

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..