Muzika dvorske kapele Fridriha Velikog, za svečano otvaranje Festivala Kvanc 12.07.2023. u 19:00h -  1736. godine prestolonaslednik Fridrih II. napušta Noj-Rupin (Neu-Ruppin) i prelazi na dvorac u Rajnsberg (Rheinsberg). Sa sobom vodi sve muzičare njegove dvorske kapele, između ostalih braća Benda, Graun, Janiča i Čarta, izvanredne instrumentaliste i kompozitore takozvane Berlinske škole. U umetničkom ambijentu Rajnsberga nastaje vrhunska predklasična muzika, biseri muzičkog stvaralaštva druge polovine 18. veka. Festival Quantz | Kvanc! jedinstven flautski festival na ovim prostorima, posvećen godišnjici nemačkog kompozitora i autora najutucajnijeg udžbenika za flautu, Johana Joakima Kvanca biće održan od 12. do 16. jula.

Beograđani će tokom nekoliko dana imati priliku da gledaju i slušaju izvođenje barokne muzike od strane internacionalno nastupajućih i poznatih umetnika na polju istorijsko-izvođačke prakse iz Nemačke, Francuske i Srbije i to na instrumentima iz tog doba.

Ove godine se navršava 250 godina od smrti Johana Joahima Kvanca (1697–1773). Ovaj kompozitor je rođen u Šedenu u centralnoj Nemačkoj i obučavan je da svira različite instrumente od strane takozvanih gradskih frulaša (Stadtpfeifer). Godine 1728. je postao član Knježevsko-saksonske i Kraljevsko-poljske kapele u Drezdenu. Kralj Fridrih Veliki ga je 1741. godine pozvao na Pruski dvor u Berlin/Potsdam. Dan za danom, Kvanc je učio Fridriha da svira flautu, komponovao je brojne koncerte za flautu i dela kamerne muzike, pravio instrumente i pisao udžbenik Uputstvo za sviranje traverso flaute koji se danas smatra jednim od glavnih izvora istorijsko-informisane izvođačke prakse.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..