Drugi internacionalni festival Isidora Žebeljan, posvećen jednom od najprominentnijih srpskih kompozitora, održava se od 12. do 17. juna u Kragujevcu. Premijerno izvođenje opere Maratonci u Knjaževsko-srpskom teatru, 12. juna od 20 časova, svečano će otvoriti festival u koprodukciji Internacionalnog festivala Isidora Žebeljan, TEKIART agencije i Knjaževsko-srpskog teatra. Opera Maratonci Isidore Žebeljan nastala je 2008. godine prema scenariju i drami Dušana Kovačevića Maratonci trče počasni krug, a po porudžbini Genesis fondacije iz Londona. Libreto su sastavili Borislav Čičovački, Milica Žebeljan i Isidora Žebeljan.

Svetska premijera održana je 20. avgusta 2008. godine u Bregencu, u okviru festivala Bregenzer Festspiele, kao prvo delo srpske muzike ikada izvedeno na tom prestižnom svetskom festivalu.

Kultne likove Maratonaca tumačiće Jelena Končar (Ružica), Ana Cvetković – Stojnić (Kristina), Piotr Prochera (Mirko), Vasa Stajkić (Đenka), Ljubomir Popović (Aksentije), Vuk Zekić (Milutin), Marko Živković (Laki) i Vladimir Gvojić (Maksimilijan).

Svečanost otvaranja festivala uveličaće rediteljka Vida Ognjenović od 20 časova.

Drugo festivalsko veče, 13. juna u Svečanoj sali Prve gimanzije, posvećeno je Koncertu kamerne muzike pobednika Prvog internacionalnog takmičenja mladih kompozitora Isidora Žebeljan i bivših Isidorinih studenata.

Pobednici Prvog takmičenja su australijski kompozitor Sam Wu, srpski kompozitor Veljko Nenadić i kineski kompozitor Tsz Long Yu. Pored kompozicija trojice pobednika, publika će imati priliku da čuje i dela Vladimira Trmčića, Igora Andrića, Bogdana Stojkovića, Draška Adžića, Janka Vasiljevića, Luke Čubrila, Stanislave Gajić, Nikole Radosavljevića, Ane Krstajić, Marka Kovača i Isidore Žebeljan.

U okviru druge festivalske večeri biće proglašeni i pobednici Drugog internacionalnog takmičenja mladih kompozitora. Ovogodišnji žiri činili su istaknuti inostrani umetnici i bliski Isidorini prijatelji Kaliope Cupaki (Calliope Tsoupaki), predsednik žirija i kompozitor, Pol Kasidi (Paul Cassidy), violista i član Brodsky kvarteta i Nataša Bogojević, kompozitor.

Najodaniji internacionalni ansambl Isidore Žebeljan, Brodsky kvartet, započeće svoju međunarodnu turneju kojom slavi pedeset godina postojanja, koja je posvećena Isidorinom stvaralaštvu, nastupom na festivalu 16. juna od 20 časova u Svečanoj sali Prve gimnazije. Koncert nosi naziv Brodsky kvartet svira muziku Isidore Žebeljan.

Brodsky kvartetu će se na sceni prodružiti i gosti, među kojima se takođe nalaze Isidorini najbliži saradnici i prijatelji, i to klarinetista Đoan Enrik Ljuna (Joan Enrik Lluna), sopran Aneta Ilić, oboista Borislav Čičovački i dirigent Premil Petrović, kao i perkusionista Darko Karliček, i kontrabasista Damjan Milosavljević. Ovo neće biti jedini nastup Brodsky kvarteta sa gostima u Srbiji. Koncert će biti izveden i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u nedelju, 18. juna od 20 časova.

U subotu, 17. juna Brodsky kvartet održaće i masterklas studentima kamerne muzike sa Filološko-umetničkog fakulteta u Kragujevcu.

Isidora Žebeljan je najprominentniji i najizvođeniji srpski kompozitor na svetskoj muzičkoj sceni. Njeno stvaralaštvo smatra se jednim od najoriginalnijih izraza u savremenoj muzici prvih decenija 21. veka.

Bila je jedini srpski kompozitor koji je tokom 20 godina neprekidno dobijao porudžbine najznačajnijih svetskih muzičkih institucija. Bila je profesor kompozicije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i redovan član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Internacionalni festival Isidora Žebeljan održava se bijenalno, a prvo izdanje festivala održano je u junu mesecu 2021. godine.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..