Ovogodišnji Porto Etno festival u subotu 3. lipnja zatvara fuzija različitih glazbenih utjecaja  i žanrova, a publiku očekuje uzbudljivo glazbeno putovanje svijetom koje će rasplesati i najsramežljivije – dolazi nam impresivna Maya Kamaty s francuskog otoka La Réunion, energični češki bend s članovima iz raznih kutaka planete N.O.H.A. (Noise of Human Art), a za kraj festivala i ples do ranih jutarnjih sati zadužena je poznata krčka DJ-ica Ana Antonova. Subota 03.06. u 11h ujutro na Porto Etnu kreće s uvijek popularnim gastro programom koji nose predstavnici manjina iz Rijeke i županije.

Na od ove godine novoj lokaciji u Exportdrvu gastro-znatiželjnici moći će isprobati njihove brojne nacionalne gastro-specijalitete, sve začinjeno s folklornim nastupima.

SATNICA
Gastro fešta i folklor – 11:00 sati

Maya Kamaty – 21:00 sat
N.O.H.A. – 22:30 sati
DJ Ana Antonova – 00:00 sati

Maya Kamaty predstavlja novu generaciju glazbenika koja izvodi Maloyu, tradicionalnu glazbu francuskog otoka La Réunion. Maloya je žanr koji podrijetlo vuče iz glazbe afričkih i madagaskarskih robova koji su radili na plantažama šećera na otoku i koji je postao prkosan simbol njihova identiteta. Nakon glazbenih početaka kao prateća pjevačica u bendu svog oca Ziskakan, Maya osniva vlastiti bend i izdaje impresivni debi album Santié Papang, uspješno kombinirajući Maloya ritmove s akustičnim instrumentima i globalnim elektroničkim utjecajima. Od tada je izdala još jedan hvaljeni album, a u svoj novi zvuk vješto upliće i hip hop, trap te atmosferični pop, čime uspijeva izgraditi uvjerljiv i nekonvencionalno dubok repertoar.

Češki bend N.O.H.A. (Noise of Human Art) karakteriziraju energični grooveovi i otvorena žanrovska mješavina drum&bassa i world musica u zvuku koji sami vole zvati etno-bass. S nekoliko studijskih albuma i godinama iskustva na turnejama iza sebe, N.O.H.A. znaju kako napraviti show, a hitovi kao što su Balkan Hot Step, Dinero, Tu Café i mnogi drugi doveli su bend do nekih od najvećih međunarodnih festivalskih pozornica. Kad su na pozornici, N.O.H.A. su živa sila prirode, bend koji zrači zarazno pozitivnom energijom.

Porto Etno 2023. zatvara DJ Ana Antonova. Raznolik spektar žanrova povezanih grooveom osigurao je ovoj krčkoj glazbenici neuništiv status na regionalnoj sceni u proteklih 15 godina, a nedavno je nagrađena nezavisnom nagradom Elector u kategoriji DJ godine. U svojoj karijeri nastupala je u gotovo svim hrvatskim klubovima i velikom broju regionalnih i domaćih festivala, a na Porto Etno festivalu predstavit će se tipičnim klupskim/plesnim zvukom, s velikim naglaskom na etno glazbu (world music).

Ulaznice po cijeni od €15 (113,03 kn) u pretprodaji moguće je kupiti na blagajni HKD-a bez dodatne naknade ili online na mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) uz naknadu od dodatnih €0,70 (5 kn) za obradu transakcije.

Na dan koncerta ulaznice će se moći kupiti i u Exportdrvu po cijeni od €20 (150,70 kn), a blagajna će biti otvorena sat vremena prije početka koncerta.
Umirovljenici i studenti imaju pravo na 50% popusta na ulaznice (isključivo na blagajni HKD-a i u Exportdrvu), a članovi HKD kluba na 20% popusta na svim prodajnim mjestima.

Ulaz na gastro feštu u jutarnjem dijelu programa je besplatan.

Porto Etno međunarodni je festival svjetske glazbe i gastronomije koji se u Rijeci kontinuirano održava od 2017. godine. Festival je utemeljen na 20 godina tradicije manifestacije Etno smotra koja se u Rijeci održavala s ciljem prezentiranja kulture nacionalnih manjina koje djeluju u gradu i županiji, a svoj novi oblik i naziv Porto Etno dobio je u okviru projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture. Od 2020. godine organizaciju preuzima Hrvatski kulturni dom na Sušaku (HKD).

Cilj festivala je putem glazbe i gastronomije promovirati multikulturalnost, različitost i toleranciju. Od 2022. godine Porto Etno festival postao je dio europske mreže MOST Music kojoj je misija osnaživanje glazbenog tržišta Balkana povezivanjem i podržavanjem umjetnika, festivala, klubova i institucija na svjetskom glazbenom tržištu.

PROGRAM:

četvrtak 01.06.
Porto Etno orkestar (HR) feat. Tamara Obrovac (HR) & Melanie Bong (DE)  / 21:00
Ketekalles (ES) / 22:30

petak 02.06.
Charlotta Kerbs (FI) & Sanjay Khan (IN) / 21:00
Dejan Petrović Big Band (RS) / 22:30

subota 03.06.
gastro fešta i folklor / 11:00
Maya Kamaty (RE / FR) / 21:00
N.O.H.A. (CZ) / 22:30
DJ Ana Antonova (HR) / 00:00

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..