54. BEMUS zatvoren je 15. novembra 2022. u Kolarčevoj zadužbini koncertom Festivalskog orkestra "Virtuozi", uz dirigenta Bojana Suđića. Nastupio je i daroviti mladi pijanista Martin Garsija Garsija iz Španije. Program koncerta sačinjavala  su dela Betovena, Šopena i Čajkovskog. Zahvaljujući 54. Beogradskim muzičkim svečanostima – BEMUS-u, Beograd je i ove jeseni bio prestonica umetničke muzike. U organizaciji Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, BEMUS je održan od 1. do 15. novembra u salama Kolarčeve zadužbine i Beogradske filharmonije, ali i u dve crkve.

Publika BEMUS-a imala je priliku da čuje velike svetske zvezde kao i muzičare mlađe generacije,  pa da tako uživa u raznovrsnim i visoko kvalitetnim programima zahvaljujući kojima je Bemus ovoga puta, kao i decenijama unazad, postavlja Beograd u centar muzičkih zbivanja.

Za pamćenje ostaju nastupi poznatih umetnika kao što su Ivo Pogorelić, čuveni bas-bariton Brin Tervel, violinista Gordan Nikolić.

Publiku festivala je osvojila Bomsori Kim, trenutno najpopularnija violinistkinja iz Koreje koja je odnedavno ekskluzivac diskografske kuće “Dojče gramofon”, violončelista Nemanja Stanković sa pijanistom Marinom Formentijem, kao i Martin Garsija Garsija, mladi španski pijanista i laureat najvećih svetskih takmičenja, koji je nastupio na završnom koncertu.

Sala Beogradske filharmonije je bila podijum za nastupe kamernih ansambala koji su privukli slušaoce – ansambl Viva Mjuz iz Sankt Peterburga, Novosadski kamerni ansambl, gudački kvartet Difrakcije i Marko Hatlak sa ansamblom Fantango.

Ovogodišnje izdanje festivala obeležili su i izvrsni horski nastupi – Kamerni hor Madrigal iz Rumunije je impresionirao nesvakidašnjim audio-vizuelnim nastupom, Hor RTS je, prema rečima kritike, dokazao da je jedini u našoj zemlji koji je kadar da izvede zahtevno delo kakav je Koncert za mešoviti hor Alfreda Šnitkea.

Na početku i kraju festivala nastupio je festivalski orkestar “Virtuozi”, koje je iskusno predvodio dirigent Bojan Suđić.

Procenjuje se da je više od 5000 posetilaca ukupno pratilo programe 54. BEMUS-a.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..