Kulturna manifestacija “Otkrij Dunav” oduševila zvanice i publiku u prelepom ambijentu Ramske tvrđave, briljirali eminent svetski muzičari Fedor Rudin, Jan Fogler i ansambl Kamerata Balkanika; tradicija, kultura i umetnost za podizanje svesti o značaju očuvanja reke Dunav i prirode; zahvalnost organizatoru JVP “Srbijavode” - u saradnji sa ArtLInk Festivalom I Opštinom Veliko Gradište – i uz podršku projekta„EU za kulturno nasleđe i turizam“. Beograd/VelikoGradište 30.jun 2022.Međunarodni dan reke Dunav možda nikada nije bio lepše i sadržajnije obeležen nego što je to bio slučaj sinoć – na veličanstvenoj kulturnoj manifestaciji „Otkrij Dunav“.

Organizator događaja na Ramskoj tvrđavi, lokaciji koju je „Nacionalna geografija“ proglasila za jednu od najlepših u Evropi pri zalasku sunca, bilo je JVP „Srbijavode“sa resornim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičkom direkcijom za vode– a u saradnji sa Opštinom Veliko Gradište i ArtLink Festivalom – i uz podršku projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“I MInistarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Srbije. U koncertnom programu su nastupili eminentni svetski umetnici Fedor Rudin(dirigent, violina), Jan Fogler (violončelo) iansambl Kamerata Balkanika.

Ovaj jedinstveni kulturni događaj na lokaciji od izuzetnog značaja za našu istoriju i tradiciju ima za cilj podizanje svest idomaće I međunarodne javnosti o značajuo čuvanja reke Dunav kroz interpretaciju muzičkih dela inspirisanih vodom i očuvanjem prirode. Međunarodni dan reke Dunav obeležava se svakog 29. Juna I predstavlja integralni deo saradnje četrnaest zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava.

Realizaciju samog koncerta „Otkrij Dunav“ koji se održava u okviru programa ArtLink Festivala podržao je projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansiraju Evropska unija i Nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

 ““Uz isticanje ekološkog, geografskog i turističkog aspekta Ramske tvrđave, slogan “OtkrijDunav” jasno govori šta je naš cilj – a to je prvenstveno edukacija i ukazivanje na vrednosti Dunava – kako u našoj zemlji, tako i u ostalim zemljama Podunavskog regiona. Zadatak svih nas je da brinemo o Dunavu, kako bi ga generacijama koje dolaze ostavili bar za jedan posto čistijim, pitkijim i plavljim””, naglasio je Goran Puzović, director JVP “Srbijavode” u uvodnom obraćanju.  

Program ArtLinkFestivala traje do 25.septembra, I nastavlja se nastupom proslavljenog pianiste Luisa Agiusa 30.juna na Sceni kod Nebojšine kule u Beogradu od 19:30 časova – I koncertima pianist Pabla Rosija i kvinteta Kamerata Balkanikana Felix Romulijani 2.jula od 19:30 i Tvrđavi Golubac 3. jula u 17:00h.

Video prikazdogađaja “Otkrij Dunav”

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..