53. BEMUS nakon impresivnog otvaranja nastavlja sa atraktivnim programom i koncertima međunarodno prizantih muzičara. U sredu 03. novembra na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine koncert će se održati pod nazivom „All Stars“, na kome će nastupiti svetski poznati muzičari: violinisti Hačatur Almazjan i  Gračja Avanesjan, Adrijen Buaso -  viola, Narek Ahnazarjan - violončelo i mlada pijanistkinja za koju  smatraju da je zvezda u usponu, Eva Gevorgjan. Eva će nastupiti umesto ranije najavljene Hatje Bunijatišvili koja je iz zdravstvenih razloga sprečena da dođe. Na programu će se naći: P. I. Čajkovski: Andante cantabile (II stav Gudačkog kvarteta br. 1, op. 11) posvećen Ivanu Tasovcu; D. Šostakovič: Gudački kvartet br. 8 i S. Frank: Klavirski kvintet.

Sreda 03.11. All Stars u Kolarčevoj zadužbini

53. BEMUS nakon impresivnog otvaranja nastavlja sa atraktivnim programom i koncertima međunarodno prizantih muzičara. U sredu 03. novembra na velikoj sceni Kolarčeve zadužbine koncert će se održati pod nazivom „All Stars“, na kome će nastupiti svetski poznati muzičari: violinisti Hačatur Almazjan i  Gračja Avanesjan, Adrijen Buaso -  viola, Narek Ahnazarjan - violončelo i mlada pijanistkinja za koju  smatraju da je zvezda u usponu, Eva Gevorgjan. Eva će nastupiti umesto ranije najavljene Hatje Bunijatišvili koja je iz zdravstvenih razloga sprečena da dođe. Na programu će se naći: P. I. Čajkovski: Andante cantabile (II stav Gudačkog kvarteta br. 1, op. 11) posvećen Ivanu Tasovcu; D. Šostakovič: Gudački kvartet br. 8 i S. Frank: Klavirski kvintet.

Ulaznice su u prodaji na blagajni Kolarca, a povraćaj karata usled izmene izvođača moguć je od ponedeljka 8. novembra.

Hačatur Almazjan (Khachatur Almazian) je jermenski violinista i producent, umetnički direktor, vođa i solista popularnog i svestranog ženskog ansambla “Almazian Symphony”, sastavljenog od veoma talentovanih muzičara, koji je osnovao zajedno sa srpskom violončelistkinjom Tamarom Savić, 2007. godine. Hačatur Almazjan i Almazian Symphony su u saradnji sa međunarodnom baletskom zvezdom Sergejom Polunjinom bili specijalni gosti otvaranja festivala Exit 2018. godine. Snimili su sve numere za film Emira Kusturice ,,Na mlečnom putu“, koje je komponovao Stribor Kusturica. U ovom filmu Hačatur je dobio ulogu glumca, deleći scenu sa slavnom italijanskom glumicom Monikom Beluči. Godine 2019. na festivalu Kustendorf, Hačatur Almazjan je premijerno svetu predstavio novo delo Đovanija Solime “Tarantulae Cadenzas” za violinu, violončelo i orkestar zajedno sa violončelistom Narekom Ahnazarjanom. Svira na violini ,,Giuseppe Gagliano” iz 1774. godine iz privatne kolekcije Are Simonijana i ,,Gand & Bernardel“ iz 1886. godine u vlasništvu porodice Garnije.

Gračja Avanesjan (Hrachya Avanesyan) smatra se jednim od najinspirativnijih umetnika svoje generacije. Rođen je u Jermeniji, studirao je na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Igora Ojstraha. Dobitnik je prve nagrade na takmičenjima Jehudi Menjuhin i Karl Nilsen. Avenesjanovi albumi snimci sa Dvoržakovom muzikom izuzetno su hvaljeni. Godine 2017. album sa remek-delima Šumana i Bramsa, u izvođenju sa Borisom Brovcinom, Aleksandrom Čaušijanom i Evgenijem Sudbinom, postao je snimak sa iTunes A-liste i najbolji Bi-Bi-Sijev snimak godine za kamernu muziku. Godine 2018. video zapis resitala sa Morijom Žoao Pireš objavljen je na aplikaciji Imagine Clarity i od tada je stekao milione gledalaca. Gračja Avenesjan svira na violini Žan Batista Vijoma iz 1864. godine.

Adrijen Buaso (Adrien Boisseau) sa 14 godina postaje student Pariskog konzervatorijuma u klasi Žana Sulema. Godine 2009. osvaja prvu nagradu, kao i nagradu publike na Međunarodnom takmičenju „Maks Rostal“ u Berlinu. Dve godine kasnije, pozvan je da nastupa kao debitant u dvorani Berlinske filharmonije sa Nemačkim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Kšištofa Urbanskog. Od 2013. godine, Adrijen usavršava svoje muzičke veštine kod Andraša Šifa, Nobuko Imai, Stivena Iserlisa, Kristofa Ešenbaha, i Ivri Gitlisa na Akademiji Kronberg. Žiri prestižne Međunarodne nagrade za klasičnu muziku - International Classical Music Awards (ICMA) proglasilo ga je Mladim umetnikom godine 2014. Nakon tri veoma uspešne godine sa kvartetom Eben, Buaso odlučuje da nastupa samostalno. Nedavno je nastupio u Pariskoj filharmoniji sa Hatjom Bunijatišvili i violončelistom Edgarom Moroom. Adrijen Buaso svira veličanstvenu violu koju je izradio Yair Hod Fainas u Parizu.

Narek Ahnazarjan (Narek Hakhnazaryan) je sa 22 godine osvojio prvu nagradu na 14. Međunarodnom takmičenju Čajkovski. Održao je resitale i koncerte kamerne muzike sa mnogim orkestrima širom sveta na najprestižnijim svetskim festivalima. Ahnazarjan je svirao sa orkestrima kao što su: Pariski orkestar, Londonski simfonijski orkestar, Londonska filharmonija, Roterdamska filharmonija, Koncerthaus iz Berlina, Kraljevska filharmonija iz Stokholma, Čikaški simfonijski orkestar, Pitsburški simfonijski orkestar, i mnogim drugima. Svirao je sa orkestrima Bi-Bi-Sija i senzacionalno debitovao na festivalu BBC Proms. Godine 2017. proglašen je velikim talentom bečkog Koncerthausa.  Godine 2017. dobio je titulu „počasnog umetnika Jermenije“. Ahnazarjan svira violončelo Gvarneri iz 1707. godine. Koristi gudala Fransoa Turta i Benoa Rolana.

Eva Gevorgjan (Eva Gevorgyan) je supertalentovana mlada pijanistkinja, finalistkinja upravo završenog Šopenovog konkursa u Varšavi, koja ima samo 17 godina a dolazi iz klase čuvene Natalije Trul. Eva (2004) je mlada ruska pijanistkinja koja je nedavno ponela titulu Young Yamaha Artist (2021). Godine 2020. Evgenij Kisin je odabrao Evu za dobitnika stipendije Pijanističkog festivala u Ruru. Eva je osvojila nagrade na više od 40 međunarodnih takmičenja pijanista i kompozitora, širom sveta.  Pohađa Centralnu muzičku školu Konzervatorijuma Čajkovski u Moskvi, u klasi Natalije Trul. Nastupala je širom Rusije, Evrope (uključujući debi u dvorani Rojal Albert Hol u Londonu, aprila 2019) i u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Četvrtak 04.11. Tomas Hempson, Simfonijski orkestar RTS-a, dirigent Bojan Suđić

Veoma aktuelan svetski bariton za koga se kaže da je najbolji Figaro koji postoji, Tomas Hempson, održaće koncert u Kolarčevoj zadužbini u četvrtak 04. novembra zajedno sa Simfonijskim orkestrom Radio televizije Srbije pod dirignetskim vođstvom Bojana Suđića. Gošće programa biće naši svetski poznati soprani : Dragana Radaković i  Aleksandra Jovanović.  Na programu će biti V. A. Mocart: arije iz opera „Tako čine sve“, „Don Đovani“, „Figarova ženidba“, „Čarobna frula“; Đ. Verdi: arije iz opera „Don Karlos“ i „Magbet“. Ulaznice se mogu nabaviti na blagajni Kolarčeve zadužbine.

Tomas Hempson (Thomas Hampson) je najistaknutiji bariton Amerike, dobitnik međunarodnih priznanja za svoj umetnički rad. Odavno je priznat kao jedan od najinovativnijih umetnika našeg vremena, sa operskim repertoarom od preko 80 uloga i diskografijom koja obuhvata više od 170 albuma, više nominacija i dobitnika Gremi nagrade, Edisonove nagrade i Grand Prix du Disque. U sezoni 2021/22 Tomas Hempson je u ulozi don Alfonsa debitovao u Mocartovoj operi „Tako čine sve“ u Teatro del Maggio Musicale Fiorentino, pod dirigentskom palicom Zubina Mehte.
Bojan Suđić, najistaknutije dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice, već više od jedne decenije, od 2006. godine, nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala - Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Pored Helsinške i Novosibirske filharmonije, Simfonijskih orkestara iz Odenzea, Turkua, Klagenfurta, Helsinške opere i mnogih drugih eminentnih ansambala, Suđić je već deset godina stalni gost dirigent Crnogorskog simfonijskog orkestra i „OFUNAM“-a iz Meksika. Tokom pet godina delovao je kao rezidencijalni dirigent Kraljevske opere u Stokholmu, gde je dirigovao više od 150 predstava. U karijeri beleži i zvanja šefa dirigenta i generalnog muzičkog direktora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, kao i stalnog gosta dirigenta Beogradske filharmonije. Od naredne sezone, 2018/19, maestro Bojan Suđić postaće glavni gost dirigent „UNIMI“ orkestra iz Milana.

Simfonijski orkestar Radio televizije Srbije jedan je od najreprezentativnijih orkestarskih ansambala u Srbiji. Osnovan 1937. godine, u okviru Radio Beograda, od samih početaka imao je profilisane umetničke pravce delovanja, usmerene ka afirmisanju i negovanju nacionalne muzičke baštine, ali i kapitalnih dela svetske literature.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..