Festival Rokerijada je nastao pre pet godina kako bi očuvao rokenrol kao kulturno dobro i na ovaj način ga zaštitio i negovao kroz različite manifestacije. Muzički program ovogodišnje Rokerijade počeo je u četvrtak 26. avgusta, na letnjoj sceni Kulturno-prosvetnog centra u Petrovcu na Mlavi, kada su petrovački muzičari "džemovali" sa gostima, ovogodišnjim učesnicima, prošlogodišnjim pobednicima i dragim prijateljima iz bendova Seljačka buna i Art Diler. Takmičarski program se održao u petak, 27.avgusta, kada smo se preselili na Gradski trg i na velikoj bini slušali bendove, a to su:

Mokri Asfalt (Beograd),
Flag Crew (Niš),
Y.O.X (Valjevo),
Two Coins from Mercury (Srbobran),
Red Danger (Negotin),
Direct Drive (Banatska Rock Sela).

Na kraju večeri, bend Sanitarium iz Beograda je podsetio publiku zašto su baš oni pobedili na Rokerijadi 2020. godine - nastup izuzetno slikovit i muzički tačan, protkan energijom koja zove na akciju. Članovi ovog benda su iz poštovanja prema celoj zamisli, zajedno sa organizatorima učestvovali u pripremama i druženju, baš onako kako je inicijalno i zamišljen koncept Rokerijade – da takmičari postanu deo priče.

Nakon ovog nastupa pristigli su rezultati glasanja žirija, u sastavu: Olga Kepčija (Radio BG202), Branka Glavonjić (Bunt / RTS), Nikola Jovanović (Kontra).

Titula za najuspešniji kolektivni nastup pripala je bendu Two coins from Mercury, iz Srbobrana. Osnovan 2014. godine. Sastav koji je do danas aktuelan, a formiran 2016. godine, čine: David Tot - vokal i gitara, Edvard Tot - bas gitara i vokal, Zalan Krasuljak - gitara, Šebešćen Kiš - klavijatura i Silard Berec - bubnjevi. Stil koji neguju je spoj hevimetala, sa elementima povermetala i hardroka, a tekstovi se bave raznim tematikama iz svakodnevnog života.

Momci su kvalitetni muzičari i svojim sjajnim scenskim nastupom osvojili su srca, kako žirija tako i ostalih takmičara, sa kojima su dogovorili dalje saradnje. Najboljem bendu sleduje snimanje tri numere u studiju Mr Sound, izdavanje singla pod etiketom Kontra.rs, snimanje video spota u produkciji Mravac Video, Bend Photo Session autora Marka Ristića i revijalni nastup na Rokerijadi 2022. godine. A tu su, naravno, nagrade i za najistaknutije pojedince – najboljeg gitaristu, basistu, pevača. Nagrada za najboljeg bubnjara biće ručno pravljeni shell za doboš od punog drveta u izradi velikog prijatelja festivala W.Odd Custom Drums.

Pojedinačna priznanja za najbolje izvođače ove godine dobili su:

Bubnjevi: Srđan Savić (Y.O.X, Čačak/Valjevo);
Gitara: Zalan Krasuljak (Two coins from Mercury, Srbobran);
Bas: Srđan Lakičin (Direct Drive, Banatska Rock Sela);
Vokal: David Tot (Two coins from Mercury, Srbobran).

Ceo snimak takmičarke večeri možete pogledati na linku >>

Poslednji dan muzičkog programa, 28. avgust, obeležili su bendovi: Dushmans (Petrovac na Mlavi), Vacuum (Zaječar), Viva Vops (Beograd). Euforija je dostigla vrhunac za vreme nastupa benda Ritam nereda (Novi Sad), headliner-a Rokerijade za 2021. godinu. Publiku nije sprečila ni jaka kiša obe večeri da uživa u dobrim rifovima. Velika zahvalnost svim posetiocima koji su se organizovali i došli iz drugih gradova Srbije, što su oplemenili našu manifestaciju i tako joj dali šansu da raste i razvija se. Ovo nam je dalo poseban vetar u leđa, da se sledeće godine još više potrudimo i tako dovedemo, makar na vikend, rokenrol scenu u naš grad.

Snimak revijalnih nastupa pogledajte na linku >>

Festival Rokerijada peti put za redom organizuje UG Fabrika - Petrovac na Mlavi uz podršku Opštine Petrovac na Mlavi i mnogobrojnih partnera iz privatnog i javnog sektora.
*Rokerijada je i festival humanitarnog karaktera - tradicionalno pomaže petrovačko porodilište prikupljanjem dobrovoljnih priloga u zamenu za bedž festivala i prodajom majica.

Ove godine smo, kao i prošle, odustali od Rokaonice i izložbi za najmlađe posetioce, jer nam je njihovo zdravlje na prvom mestu, ali se nadamo da će sledeća Rokerijada zasijati u punom sjaju i da će naši mališani opet biti u centru pažnje.

Organizacioni tim festivala duguje ogromnu zahvalnost generalnom pokrovitelju - Opštini Petrovac na Mlavi što ima razumevanja za ovu vrstu delovanja, svim partnerima, sponzorima i prijateljima festivala koji su donirali svoj novac, vreme, robu ili rad, svim ljudima koji su volonterski poneli i izneli celu priču, medijskim pokroviteljima, gradskoj biblioteci Đura Jakšić i turističkoj organizaciji,oficijalnom fotografu festivala, bendovima, lokalnoj policiji i sugrađanima koji su nas tri dana pošteno istrpeli i svima ostalima koje smo možda zaboravili da pomenemo.

Fotografija: Ilija Marjanović, Charduck studios

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..