Odlukom selektora festivala, u finale pete po redu Rokerijade u Petrovcu na Mlavi, plasiralo se šest bendova. Mokri Asfalt (Beograd) je glasovima publike postao prvi finalista. Nastao je u avgustu 2016. godine. Bend čine Slađana Samardžić – vokal, Milan Stevanović – bubanj, Vukadin Radenović – bas gitara i Vojislav Pejušković – gitara. Ovaj autorski rok bend može se pohvaliti mnogobrojnim svirkama (Klub studenata Filozofskog fakulteta, klub Fest, klub Božidarac, Arhangel fest, Zaječarska gitarijada, Beogradski autorski rok festival) kao i gostovanjem na radiju Beograd 202, prilikom objavljivanja svog prvog singla „Daleko pored tebe“.

Flag Crew (Niš) je autorski rokenrol bend, nastao u decembru 2019. godine i čine ga: Dimitrije Đorđević – vokal i ritam gitara, Dimitrije Nikolić – solo gitara, Dejan Baćković – bas gitara i Miloš Minčić – bubnjevi. Stvaraju pod uticajem bluz, rokenrol, hevimetal i grandž bendova i inspiraciju nalaze u muzici 60-ih, 70-ih, 80-ih i 90-ih. U poslednjih godinu dana rade na snimanju prvog singla pod imenom „Tama“. Svu različitost senzibiliteta pokušavaju da iskoriste tako što formiraju sopstveni zvuk i muzički izraz.

Y.O.X (Valjevo) je metal/dedkor/hardkor bend. Nastao je 2005. godine, a članovi ovog sastava su Goran Živković Truća - vokal, Đorđe Paunović - gitara, Vladimir Rašić - bas, Srđan Savić - bubanj. Bend je za šesnaest godina postojanja snimio dva demo albuma – „Sin never dies“ i „Conception of circle“, kao i mnogo demoa, singlova i spotova. Nastupali su na puno koncerata i festivala (Zaječarska gitarijada, Exit festival, Šabački letnji festival, Belgrade bleed to death festival, Invasion from the east festival). Imali su i mini turneju u Crnoj Gori i sijaset malih svirki i koncerata, uz mnoge domaće i strane bendove.

Two Coins from Mercury (Srbobran) je osnovan 2014. godine. Sastav koji je do danas aktuelan, a formiran 2016. godine, čine David Tot - vokal i gitara, Edvard Tot - bas gitara i vokal, Zalan Krasuljak - gitara, Šebešćen Kiš - klavijatura i Silard Berec - bubnjevi. Stil koji neguju je spoj hevimetala, sa elementima povermetala i hardroka, a tekstovi se bave raznim tematikama iz svakodnevnog života. Pre mesec dana su završili snimanje debi albuma sa jedanaest pesama.

Red Danger (Negotin) postoji od aprila 2013. godine i trenutno nastupa u sastavu: Tomić Miloš - vokal, Ranđelović Veljko - gitara, Lazić Marko - gitara i vokal, Božanić Ivan - bas gitara, Baošić Cozy Nikola - bubnjevi i Mitić Aleksandar - klavijatura i vokal. Bend pored autorskih pesama, uživa u sviranju obrada rok, glem, hardrok, hevimetal pesama. Od značajnijih nastupa navode svirku na 52. Zaječarskoj gitarijadi, Velikogradištanskoj gitarijadi, Gitarijadi Vojvodine, kao i na mnogim motoskupovima i sajmovima.

Direct Drive (Banatska Rock Sela) je osnovan 2011. godine, dok 2017. članovi donose odluku da krenu put autorstva. Oni su: Nikola Nenin - vokal i solo gitara, Aleksandar Nenin - ritam gitara, Julijan Vojin - bubnjevi i Srđan Lakičin - bas gitara. Ovo je bio povod da započnu rad na konceptualnom, autorskom, debitantskom albumu „Ruka za Spas“. Od samog početka, osim ljubavi prema svirci i kvalitetnim kompozicijama modernih i savremenih rok/pank/metal/grandž/alternatinih izvođača, bend je imao ujedno i motiv, kako sami kažu, za promociju kvalitetnog i sirovog rokenrola, radi sveopšte koristi muzičara.

Zahvaljujemo se svim prijavljenim bendovima i bilo je teško odlučiti ko će proći u finale i nastupiti u petak 27. avgusta pred publikom na velikoj bini i boriti se za titulu najboljeg mladog autorskog benda. Iste večeri nastupiće i prošlogodišnji pobednik festivala, a to je bend Sanitarium iz Beograda.

Najbolji bend očekuju izuzetno vredne nagrade - snimanje tri numere u studiju Mr Sound, izdavanje singla pod etiketom Kontra.rs, snimanje video spota u produkciji Mravac Video, Bend Photo Session autora Marka Ristića i revijalni nastup na Rokerijadi 2022. godine.
Najistaknutiji pojedinci (gitarista, basista, pevač) takođe će se obradovati darovima koje je obezbedio festival.

A nagrada za najboljeg bubnjara biće ručno pravljeni shell za doboš od punog drveta u izradi velikog prijatelja festivala W.Odd Custom Drums.

Ovogodišnji žiri takmičarskog dela čine: Olga Kepčija (Radio BG202), Branka Glavonjić (Bunt / RTS) i Nikola Jovanović (Kontra).

Podsecamo da u subotu, 28. avgusta, na istom mestu, imamo revijalne nastupe renomiranih domaćih bendova, a to su: Ritam nereda, Viva Vops, Dushmans.

U skladu sa merama i preporukama koje se odnose na pandemiju, UG Fabika učiniće sve da učesnici i posetioci budu obezbeđeni maskama i sredstvima za dezinfekciju na vise punktova. Prostor oko trga biće proširen na deo parkinga i ulice kako bi bilo više mesta za ograničeni broj posetioca. Organizatori su zaduženi za kontrolu distance u publici.

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..