Festival Gotik supkulture – GARF  biće prvi put održan u Beogradu 3. oktobra ove godine, u organizaciji i produkciji Doma omladine Beograda. Ulaz na sve programe biće slobodan! Među disperzivnim muzičkim pravcima nastalim u post-pank eri, gotik bendovi su poseban žanr. Svuda u svetu, pa i kod nas, postoje kao konstanta na muzičkoj sceni više od dvadeset godina, a tek su nove generacije u njima prepoznale istinsku supkulturnu snagu.

 

Predstavljamo vam neke od najboljih domaćih gotik sastava, čiji je neobičan i uzbudljiv zvuk nastao pošto su dark estetiku upotpunili fuzijom sa metalom ili elektronskom muzikom. Kreativnost ovih novih grupa privukla je pažnju klupske publike, ali do sad ih nikad nismo videli predstavljene kao ono što jesu: deo jedne uzbudljive scene, u kojoj su bendovi osovina oko koje se mnogo toga okreće, dok je publika jednako važna. Gotik koncerti su svetkovina drugačijeg izražavanja -  stilovi u oblačenju, način ponašanja, interesovanja i komunikacija razlog su da makar za jedno veče budete jedinstveni i drugačiji.


Već od 17 časova, u subotu 3. oktobra u Holu Doma omladine Beograda počinje DJ program u okviru kojeg će nastupiti DJ Redlilly & DJ END i DJ Gavra. Od 20 časova muzički program se nastavlja u sali Amerikana, gde će nastupiti: Plesna grupa VILINDAR, PSYHOUND (Novi Sad), DEMIST (Beograd) i dreDDup (Novi Sad).

DJ Redlilly & DJ END
Di džej dvojac iz Hrvatske koji stoji iza projekta Pure Electro, ove godine zabavljaće publiku na 1. Gotik Art Festivalu. Pure Electro projekat dobro je poznat beogradskoj publici još od 2010. godine kada su prvi puta gostovali u Beogradu. Za one koji  još nisu imali prilike  da slušaju  i dožive ovaj dvojac, ukratko – od njih možete očekivati samo najmračnije hitove.

DJ GAVRA
Najstariji promoter mračne muzike kod nas čije Dark Night veče postoji već 25 godina.


Plesna grupa VILINDAR
Vilindar je osnovan 2011. godine kao jedna od prvih škola "tribal fusion" stila u Srbiji. "Tribal fusion" je moderna plesna disciplina koja orijentalni ples kao osnovu objedinjuje sa najrazličitijim plesnim formama. Daje veliki prostor kreativnosti i individualnosti, u odabiru pokreta, muzike i estetike. Koristeći tu slobodu, i uz neprestano eksperimentisanje, Vilindar od samog osnivanja počinje da gradi sopstveni prepoznatljiv stil.


PSYHOUND (Novi Sad)
,,Psyhund" je electro industrial projekat formiran 2014. godine. Ideja ovog projekta je nastala još 2008. godine kada Aleksandar Nađ, inspirisan ,,Suicide Commando", ,,Grendel", ,,Combichrist" i sličnim izvođačima, pod imenom ,,Surreal Eternity" izdaje svoj prvi EP ,,Cure Me!", a za njim i demo/promo album ,,Hate?". Uz pomoć Jelene Biković u vidu scenske podrške, Aleksandar iznosi svoju muziku pred publiku i 2009. godine počinju sa nastupima, da bi iste godine nastupili na EXIT festivalu na Elektrana stejdžu. Tokom daljeg razvoja projekta njegov zvuk se dosta menjao, poprimajući sve više elemenata trance muzike da bi se na kraju i kompletan osnovni muzički pravac vidno promenio, napuštajući sve do tada snimljene pesme. Vremenom Aleksandar odlučuje da im se ponovo posveti i 2014. godine formira projekat ,,Psyhound", a u septembru ove godine izdaje novu verziju pesme ,,Cure Me" čime obeležava prvi korak ka potpunom povratku starom.


DEMIST (Beograd)
Demist je gothic/progressive/melodeath metal/ symphonic metal bend iz Beograda (Srbija). Bend je oformljen 2008. godine od strane dva člana koji su tu od osnivanja: klavijaturiste Marka Lukića i pevačice Dragice Maletić. Vremenom, bend je imao mnoge promene u postavi, da bi se konačno oformio u sadašnjem sastavu, zajedno sa: Ilijom Markovićem (basistom), Stefanom Gajićem (gitaristom) i Mladenom Jovanovim (bubnjarem).


Od prvih nastupa tokom 2009. godine, kada je još bio tribute bend Nightwish-u, Demist je zadobio simpatije beogradske metal publike, koja je odlično prihvatila nov pravac u kom je bend krenuo sa svojim autorskim radom. Među muzičkim uticajima nalaze se mnogi svetski bendovi; svi članovi Demista donose novu notu u skladu sa svojim ukusom. Neki od bendova koji su do sada imali glavni muzički uticaj su Nightwish, Tristania, In Flames, Moonspell, Kamelot, Evanescence i Disturbed.


Demist se odlikuje karakterističnom mešavinom zvuka baziranom na formuli ženski vokal+muške growl deonice, uz novu snagu i tvrđi, mračniji prizvuk jake distorzije i dinamičnih linija ritam sekcije. Ono što Demist odvaja od formulaičkih bendova sličnog žanra sa ženskim vokalom jeste neočekivan spoj nežnosti i sirove energije, neuobičajen izbor emocija i obrađene tematike u pesmama, kao i savršena sinergija svih članova benda. Od nežnijih melodija, komercijalnijeg prizvuka, do tvrđih pesama, Demist ostavlja svoj pečat u prepoznatljivom maniru.


Bend se trenutno fokusira na promociju prvog albuma Guilt and Pleasures koji je dostupan u digitalnom izdanju na zvaničnoj web stranici benda, kao i na Bandcamp-u.


dreDDup (Novi Sad)
dreDDup je massacre industrial bend iz Novog Sada. Aktivni su od 1997. i jedni su od pionira ovog zvuka u Srbiji. Iako ne vole žanrovske etikete, svoj zvuk nazivaju kao mešavinu industrial rock i demonic electronic big beat muzike. dreDDup iza sebe ima 6 studijskih albuma koji su izdavani kako u Srbiji, tako i u inostranstvu (SAD, Japan, Francuska, Engleska, Poljska…). Tokom godina radili su na projektima vezanim za film i pozorište a njihovi solo nastupi takođe imaju multimedijalnu strukturu. Jedan su od retkih domaćih bendova koji je imao nekoliko Evropskih turneja i sarađivao sa velikim imenima iz industrial rock scene. Delili su binu sa velikanima scene poput: The Prodigy, Laibach, Marilyn Manson, Skrillex, Toy Dolls, Deathstars… Njihovi nastupi su okarakterisani kao energični, opasni i ispunjeni elementima teatra. Trenutno rade na svom novom albumu.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..