U utorak, 7. jula, na Miksalištu (Mostarska 5, Savamala) održaće se prvi LEKALIZACIJA SRBIJE FESTIVAL. Od 16h će se predstaviti proizvođači i prerađivači industrijske konoplje iz zemlje i regiona. Na štandovima će posetioci moći da vide raznovresne kozmetičke, zdravstvene, upotrebne i prehrambene proizvode od konoplje i saznaće o njenim kvalitetima i širokoj primeni. Učesnici bazara su „Svet konoplje“, Zdravi proizvodi „Ivić“, „Zla zla“shop, „Florient“ iz Srbije, „Ekstravagandža“, „Green Good“ iz Slovenije, a lista učesnika se i dalje širi.

 

U 19h biće otvorena javna debata „Medicinski kanabis – DA ili NE?“ sa podsloganom „Javno kaži i dokaži!“. Poznato je da je po prijemu Zahteva za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe formirana Radna grupa Ministarstva zdravlja, sastavljena od relevantnih profesionalaca iz raznih, sa ovom temom povezanih sektora. Konkretan predlog podržan činjenicama iz medicinskog, naučnog i pravnog iskustva drugih zemalja još uvek ne postoji.

 

Podsećamo da je medicinski kanabis legalizovan u Holandiji, Češkoj, Kanadi, SAD, Portugaliji, Švajcarskoj, Mađarskoj, Izraelu, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji, itd. „Nije dokazano“ ne može više da bude izgovor! Lista zemalja koje su prihvatile dokaze i legalizovale kanabis to i potvrđuje.

 

Učešće u debati potvrdili su prof. dr Slavica Djukic Dejanović, bivša ministarka zdravlja, dr Milan Savić, neurolog, direktor bolnice „Sveti Sava“, košarkaška legenda Žarko Paspalj, slikarka Biljana Cincarević, dr Predrag Nikolić, klinički farmakolog, Antonije Kovačević, novinar, Djuro Čepić, advokat, a pozvani su i svi članovi Radne grupe, koji su prihvatili odgovornost da se u ime države i svih nas bave ovom temom, te stoga imaju idealnu priliku, ali i obavezu prema građanima da svoj stav javno iznesu i argumentuju u otvorenom dijalogu sa drugim stručnjacima. Očekuje i dolazak gostiju iz inostranstva, kao i prisustvo i učešće velikog broja lekara i pacijenata, javnih ličnosti i medija.

Javna debata trajaće od 19h do 22h, a potom će posetioci moći da uživaju uz vrhunsku svirku muzičara koji će pojedinačno i zajedno na bini dati podršku „Lekalizaciji Srbije“.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..