Kao i prethodnih godina festival se održava u prelepom ambijentu bašte jedine sinagoge u Beogradu u centru grada, u ulici Maršala Birjuzova 19. Ethno Fusion Fest neguje saradnju među muzičarima koji potiču iz različitih kultura i istražuje bogate kulturne sinteze koje postoje među muzikama regiona.


Muzičari različitih nacija, kultura i porekla, ali svi jednako privrženi, autentični u svojoj umetnosti stvaraju atmosferu punu tolerancije i ljubavi.


Mi, kreatori ovog festa, smo sigurni da smo na pravom putu i ponosni smo na uspeh ovog događaja kao i na publiku koju smo osvojili od kada smo počeli ovaj festival.

 

Četvrtak, 18. jun 2015. u 20:30 - Pressburger Klezmer Band (Klezmer)


Pressburger Klezmer Band je bend koji predstavlja mešavinu jevrejske, balkanske i orijentalne muzike, sve u kombinaciji savremenim stilovima kao jazz, rock, rege i latino. Repertoar benda nudi očaravajuće tumačenje jedinstvenih i dobro poznatih pesama - obično se pevaju na jidišu, ali i na slovačkom, engleskom i drugim jezicima - izražavaju širok spektar emocija i muziku koja poziva na ples. Pressburger Klezmer Band je objavio pet albuma i učestvovao u nekoliko filmova, pozorišnih predstava i drugim projektima. Koncert se održava povodom proslave 70. godina od završetka 2. svetskog rata.


Ivana Ecetová - vokal; Snežana Jović-Werner - harmonika, vokal; Andrej Werner - violina; Miro Lago - klarinet; Samo Alexander - kontrabas, vokal; Valér Miko – klavir; Jan Oriško – bubnjevi, perkusije;

 

Petak, 19. jun u 18:30 - Karavan Sarai (Impro sesión)


Karavan Sarai bila su odmorišta za putnike na putu od Maroka do Indije i Kine. Raskršća, na kojima su putujući trgovci, pripovedači, filozofi, mistici, muzičari, tragaoci svih vrsta postajali ambasadori različitih kultura i u sigurnosti ovih odmorišta razmenjivali svoja dobra i svoje ideje, šireći znanja i doprinoseći boljem razumevanju i prihvatanju različitog. Ovaj muzički događaj osmišljen je kao susret slobodnih improvizacija (Takasim-a) koje se oslanjaju na muzičke tradicije nastale duž ovih puteva.


Subota, 20. jun 2015. u 21:30 - Duet, glas i ut (Tradicionalne pesme Balkana)


Duet kojeg čine Jelena (Gligorijević) Jovanović i Nenad Vještica Kan, izvodi tradicionalne pesme sa prostora Makedonije, južne Srbije, Turske i Grčke. Bogata izvođačka iskustva – s jedne strane pevačkog senzibiliteta Balkana, a s druge istočnjačkih instrumentalnih tradicija, daju jedinstveni umetnički izraz, izgrađen pažljivim čitanjem značenja i karaktera pesama, čemu doprinosi i etos specifičnih muzičkih lestvica, makama.


Jelena (Gligorijević) Jovanović je etnomuzikolog, pevač tradicionalnih pesama i vokalni pedagog. Nenad Vještica Khan je multi-instrumentalista, kompozitor i producent. Studirao je indijsku klasicnu muziku kod Ustad M. Alam Khana, u Lahoru, Pakistan.
 
Subota, 20. jun 2015. u 22:00 - Branimir Stošić, Biljana Petković i Ved Trio

(Tradicionalna vranjanska pesma)

Tiha, nostalgična, natopljena žalom za mladošću, vranjska pesma je pre svega osećajna, ispunjena sevdahom i merakom. Branimir Stošić Kace, pevač vranjskih pesama: "Nastavljam tradiciju predaka. Ne smem da ih izneverim u jednom, u posebnosti vranjske pesme, koja je generacijski življena, doživljena i preživljena." Ovom prilikom Branimir Stošić nastupiće u pratnji grupe Ved koja svira na tradicionalnim instrumentima izvornu balkansku muziku.

Vokal - Branimir Stošić Kace; Vokal: Biljana Petković; Kaval / klarinet - Miloš Nikolić; Zarb, bendir - Goran Arsić; Ut - Nenad Vještica Khan

 

Nedelja, 21. jun u 20:30 - Shira u’tfila(Sefardska muzika Balkana i Severne Afrike)


Shira u'tfila se bavi istraživanjem, aranžiranjem i izvođenjem sefardske muzike Balkana, Mediterana i Bliskog Istoka. Inspiraciju za svoju muziku pronalazi u bogatstvu balkanske, jevrejsko-španske, otomansko-turske i arapske muzičke tradicije. Strastveno kombinuje tradicionalnu muziku i posvećenost njenom očuvanju sa talentom za fjužn i improvizaciju. Bend kreira jedinsten zvuk kroz moderan pristup istorijskom nasleđu i nastupao je širom regiona, Evrope i sveta uključujući nastupe u čuvenim koncertnim salama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta) i festivale Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ţeneva), Simha Festival (Vroclav). 2009. godine Shira U'tfila u Amsterdamu dobija prestiznu nagradu RASA za najbolju World Music grupu dok je album „Biviendo en kantando”, izdat za holandskog izdavača Music&Words, svrstan u Top of the world selekciju CD izdanja prestižnog britanskog magazina „Songlines”.


Stefan Sablić - vokal, ud; Ivana Munđa – vokal; Elad Gabbay – kanun; Filip Krumes – violina; Sinan Aćifović – klarinet; Srđan Đorđević – kontrabas; Akash Bhatt - darabuka, bendir, cajon


Informacije:


- Ulaznice se mogu kupiti sat vremena pre početka svakog koncerta u Dvorištu beogradske sinagoge, Maršala Birjuzova 19.
- Cena pojedinačne ulaznice je 400, a kompleta 1.000 dinara.
- Jedna ista pojedinačna ulaznica važi za oba koncerta iste večeri.
- U slučaju lošeg vremena koncerti će biti održani u sinagogi.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..