Na svojim počecima Međunarodni festival nove muzike “Ring Ring” je bio redak festival u Srbiji, bilo je to vreme odmah nakon ukidanja kulturnog embargo i sankcija. Danas, na sreću, možemo otići na neki festival, bar jednom nedeljno, ali to ne umanjuje značaj festival, koji uskoro slavi 20-to izdanje. Ove godine će festival biti održan od 14. do 25. maja u Beogradu, uz učešće muzičara iz 14 zemalja, koji će nastupiti na 16 koncerata.


Očekuje nas izuzetno bogat program, sa par svetskih i regionalnih premijera i ekskluziviteta. Već će promotivni koncert biti spoja avangardne i tradicionalne muzike, kada će nastupiti vrhunski nemački sastav Zeitkratzer, specijalizovan za dela avangardne i eksperimentalne muzike, sa vodećim predstavnicima srpske tradicionalne muzike, sa programom koji će biti premijerno izveden baš na Ring Ringu.


Svetska preimjera je i saradnja španskog jazz pijaniste Agusti Fernandeza sa beogradskim Ansamblom Studio 6, a već sada vlada veliko interesovanje, za prvo izvođenje u regionu svih 20 Etida za klavir, čuvenog američkog kompozirtora Filipa Glasa. Tri pijanistkinje, Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić će izvesti sve Etide, koje tako kompletne, za sada, u svet nisu izvedene više od 10 puta. Ovom nastupu je svoju podršku dao i sam kompozitor.


Jazz će, kao i obično biti zastupljen sa više koncerata, njujorški saksofonista Charles Gayle (Čarls Gejl) će nastupiti sa svojim novim trijom u Studiju 6 Radio Beograda, a grupa The Pyramids će nastupiti na samom kraju festivala. Ovaj kvintet je nakon uspešne karijere u 70-tim, obnovio svoju aktivnost pre par godina i oborio na noge i mladu publiku. Space jazz pod plodnim uticajem Sun Ra, u čujem je Arkestra nekada i Idris Ackamoor (Idris Akamur) svirao.


Boje evropskog jazza brane mađarski Grencso Kollektiva i Arashi trio, koji predvode bubnjar Paal Nilssen Love (Pal Nilsen Lav) i švedski basista Johan Berthling (Johan Bertling), koji nastupaju u triju sa japanskim saksofonistom Akira Sakatom, te slovenački trio Trojnik.
Elektronika i ove tehnologije su zauzeli celo veče u specijalnom projektu u kome nastupaju čak dva poljska sastava, ali je glavna zvezda Maja Ratkje, norveška kompozitorka, pevačica, eksperimentator, čiji nastup odavno priželjkuje Ring Ring publika.


Prošlogodišnje popolave su prinudile festival da neke koncerte festival prebaci u ovu godinu, tako da ćeo konačno imati priliku da čujemo švajcarski trio Mir i austrijski Broken.Heart.Collector, koji predvodi Maja Osojnik.


Festival Ring Ring već odavno najavljuje koncert sastava The EX BRASS UNBOUND, kombinaciju alternativnog rok zvuka holandskog kvarteta The Ex sa vrhunskim jazz duvačima. Ovaj put to su miljenik beogradski publike Ken Vandermark i trubač Nate Wooley (Nejt Vuli), koji prvi put nastupa u Srbiji.


Festival su podržali Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Gete Institut, Francuski Institutu, Institut Cervantes, Mađarski Institut, ambasade SAD, Švedske, Poljske, Pro Helvetia...


Program festivala, lokacije i cene karata:


14.05. u 20.00 Kulturni Centar Rex - Promotivni koncert – besplatan ulaz

Zeitkratzer trio & Svetlana Spajić + gosti DraganaTomić i Obrad Milić (Nemačka/Srbija)


19.05. u 20.00 KC Rex - 500,00 dinara
Branka Parlić, Nada Kolundžija i Nataša Penezić (Srbija) “Self portrait”
Izvode 20 Etida za klavir Filipa Glassa

20.05. u 20.00 KC  Rex – 400,00 dinara
Mirt (Poljska)
Maja S.K.Ratkje (Norveška)
Sultan Hagavik (Poljska)

21.05. u 19.00 KC Rex – 100,00 dinara
INSUB Meta Orchestra (Švajcarska/Francuska) u KC Rex
22.00 Studio 6 Radio Beograda
Charles Gayle trio (SAD/Nemačka/Poljska)

22.05. u 20.00 KC Rex – 300,00 dinara
MIR (Švajcarska)
Broken.Heart.Collector (Austrija)

23.05. u 20.00KC Rex –400,00 dinara
Agusti Fernandez &  Ansambl Studio 6 (Španija/Srbija)
Grencso Kollektiva (Mađarska)

24.05. u 20.30 DOB- Amerikana – 400,00 dinara
ARASHI - Paal Nilssen Love/Akira Sakata/Johan Berthling (Norveška/Japan/Švedska)
The Ex Brass Unbound feat. Nate Wooley & Ken Vandermark(Holandija/SAD)

25.05. u 20.00 KCRex – 400, 00 dinara
Audrey Lauro/Mia Zabelka (Francuska/Austrija)
Trojnik (Slovenija)
Idris Ackamoor &The Pyramids (SAD)

 

Cena kompleta ulaznica za ceo festival košta 2.000,00 dinara.


Prodaja kompleta i karata za koncert 19.05. počinje 6. maja, a ulaznice za ostale dane se mogu kupiti od 11. maja u KC Rex

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..