Slovenački producent Gramatik poslednjih godina živi u Njujorku i meteorskom brzinom postiže uspehe na savremenoj sceni. U Sloveniji je on već velika zvezda. Što je potvrdio 5. septembra nastupom u reprezentativnom prostoru “Križanke” u Ljubljani. Naime, organizatori su prvobitno planirali da koncet bude u manjem prostoru “Kino Šiška”. Ali su karte planule za dva dana i to još u junu mesecu.

 

 

Prelazak u “Križanke” je bio logičan ali je i taj prostor rasprodat dve nedelje uoči nastupa. Gramatik je sa prefinjenim osećajem kombinovao žanrove pa su se te večeri sretali hip hop, funk, soul, swing, jazz, rock i blues. Njegov set su upotpunili muzičari (trubač, saksofonista) i pevač Gibbz.

 

Pravo ime Gramatika je Denis Jašarević, a rođen je 1984. godine u Portorožu. Sa trinaest godina je počeo da producira prve hip hop snimke. Zahvaljujući on line music store-u Beatport publika je saznala za njegov rad. Sa prvim ugovorom se preselio u Njujork a 2008. godine je uradio debi album koji je pola godine bio na Top 100 chill out listi. Ove godine je izdao prelomni, osmi album “The Age of Reason” (prvi za sopstvenu kuću Lowtemp). Njime je potvrdio zrelost, ali i želju da se odupire žanrovskim definicijama i da krši status quo elektronske plesne muzike. On se već od ranih nastupa 2009. godine izdvojio jer je uspostavio poseban odnos sa publikom. I to svuda po svetu. U vreme velikih promena u muzičkoj industriji njegovo geslo je: “Osloboditi muziku tako da se ponudi besplatno”. Svoju celokupnu diskografiju je postavio na internet i fanovi su se odazvali. Delom su i zato njegovi nastupi rasprodati. Aktuelnim EP-ijem “#digitalfreedom” dao je podsticaj novom diskursu autorskih prava. Svojim redovnim i zapaženim objavama na društvenim mrežama podigao je odnos između umetnika i fanova na poseban nivo. On vrlo promišljeno vodi računa o svakom aspektu svog delovanja. Scenografija njegovih nastupa je, naprimer inspirisana radom Nikole Tesle, naučnika koga izuzetno poštuje. A na taj način se u velikom svetu referiše na podneblje sa koga je potekao.

 

www.gramatik.net

facebook.com/gramatik

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..