Ko ga je stvorio? Alfredo Castelli, koji je vec pisao scenarije za Zagora i Mister Noa, stvorio je 1982 areheologa i strip s imenom Martin Mystere. To je bio pokusaj da se napusti klasicna avantura i stvori novi strip na kulturnim osnovama. Svaka epizoda bogata je vestima i istorijskim, geografskim, antropoloskim, socioloskim podacima. Kultura je usla u Bonellijev strip u njezinom najsirem smislu. Zbog svojih karakteristika serija je brzo dobila svoju publiku.

Ko je on? Martin Mystere je diplomirao antropologiju, te takodje specijalizirao brojne druge nauke (arheologiju, istoriju, umetnosti, kibernetiku), svoje sagovornike voli iznenaditi “sveznanjem”. No, on nije sitnicav i drzak naucnik: obiluje humorom i samo-ironijom, voli se saliti na svoj racun. Jedno vreme zivio je u samostanu na Tibetu, gdje je otkrio mnoge tajne i gdje je zasluzio misticno “trece oko”. Njegova proucavanja i potrage cesto se ukrstaju sa onim sto nauka obicno ismejava.

Ko su njegovi prijatelji? Martinov asistent Java, star je milion godina, u sustini pravi covek Neandertala, koji je sa Martinom u Ameriku dosao iz “Grada senki”, skrivenog u dolini Himalaja. Prolazeci zajedno kroz razne avanture Martin je zadobio Javinu naklonost; pracovjek koji je tek stigao u modernu civilizaciju naucio je kako se prilagoditi bez preteranih problema. Java je nem i sluzi se jezikom gesta kojim se koriste gluvonemi; inteligentan i ostrouman, posjeduje izvanrednu fizicku snagu i zversku intuiciju koja je u mnogo navrata pomogla Martinu u bezizlaznim situacijama. Treba spomenuti i Martinovu zarucnicu, zanosnu plavusu Dianu Lombard: nearazdvojna i osecajna, Diana cesto deli avanture sa Matrinom i nestrpljivo iscekuje dan kada ce Martinu na prst staviti vencani prsten.

Ko su njegovi neprijatelji? Martinov protivnik je njegov bivsi prijatej i kolega Sergej Orloff. U ocima svih, Orloff je cenjen i postovan biznismen, ali Martin dobro poznaje njegovu okrutnost i skrtost. No, najopasniji Martinov neprijatelj zapravo nema pravo lice vec je to tajna, mocna i gotovo neunistiva organizacija “Ljudi u crnom”, u neku ruku sekta koja vec vekovima zeli odrzati covecanstvo nesvesno o suprotnome od onoga sto se smatra “zdravim razumom” i zadrzati postojeca uverenja. Tako, na primer, uklanjaju sve dokaze o postojanju vanzemaljaca ili o nestalim civilizacijama poput Atlantide i Mu.
<<  Maj 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     
      

Putopisi, Intervjui..