Dom kulture Studentski grad//Mala sala u 20:00//Sreda 15.1. 2014. Uvodna reč: reditelj Slobodan Šijan. VaskoPopa, jedan od najznačajnijih i najprevođenijih pesnika srpske književnosti, rođen je 1922. u Grebencu kod Bele Crkve. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, zatim u Bukureštu i Beču. Za vreme II svetskog rata bio je u nemačkom koncentracionom logoru u Bečkereku. Diplomirao je romanistiku u Beogradu. Od 1954. do 1979. urednik je u Nolitu.

 

Osnovao je Književnu opštinu Vršac (KOV), bio je dopisni član SANU i jedan od osnivača Vojvođanske akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je brojnih domaćih nagrada za poeziju, kao i Austrijske državne nagrade za evropsku književnost.

 

Umro je 1991. u Beogradu, gde je i sahranjen. U Vršcu se od 1995. dodeljuje nagrada Vasko Popa za najbolju knjigu pesama na srpskom jeziku.

 

Zbirke pesama: Kora, Nepočin polje, Sporedno nebo, Uspravna zemlja, Vučja so, Živo meso, Kuća nasred druma i Rez.

 

Pesnički zbornici: Od zlata jabuka, Urnebesnik i Ponoćno sunce.

 

SUNCE TE ČUVA - emisija posvećena rodoljubivoj poeziji Oči Sut­jes­ke, Po­vra­tak u Beograd, Živo meso, Nebojša kula,Veliki gospodin Dunav... U emisiji su korišćene kompozicije Rudola Bručija, Dušana Radića i Bogoljuba Srebrića.Slike korišćene u emisiji su rad slikara Vlade Veličkovića.

 

Učesnici: Vasko Popa, Aleksandar Petrov, Ljuba Tadić, Radmila Đuričin, Senka Veletanlić, grupa Dan za dan...

Scenario Radomir Putnik, režija Slobodan Šijan, urednik Vasilije Popović

Proizvedeno 1975, traje 29.42

  

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..