Knjiga Duška Lopandića Bitke za Balkan donosi priče, hronike i povesti o borbama i bitkama pre i nakon Kosova, o vladarima i državnicima, o vojskovođama i poklisarima, o čuvenim junacima i ratnicima, i o tome kako su Osmanlije stigle na Balkan, kako se pobeđivali i kako su počeli da gube.

 

Raspon ove izvrsno napisane i uzbudljive knjige koja se čita netremice neobično je veliki: od pojave Turaka na Balkanu do opadanja i potiskivanja njihove imperije, od Ertogrula i Osmana do kralja Milutina i cara Dušana, od arhiepiskopa Danila do vojvode Momčila, od poslednjih Nemanjića do poslednjeg juriša krstaša, od bitke na Marici do bitke na Varni i druge Kosovske bitke, od Mehmeda Osvajača i Sulejmana Veličanstvenog do princa Evgenija Savojskog i nekoliko opsada Beograda.


U prvom poglavlju knjige Lopandić daje pripovesti iz Dušanovog doba u kojima dominiraju dinamički odnosi Srba, Vizantinaca i Turaka.


Pripovesti u drugom poglavlju govore o turskom osvajanju Balkana od Maričke bitke do Bitke kod Varne i druge Kosovske bitke 1446. godine.


Treće poglavlje govori o pobedama i porazima Osmanlija, ali je okosnica svih priča u ovoj celini Beograd, od opsade Beograda od strane sultana Mehmeda Osvajača preko pada Beograda u ruke Sulejmana Veličanstvenog do ratova i pobeda princa Evgenija Savojskog.


Lopandićeva knjiga ispunjena je upečatljivim detaljima, raskošnim opisima junaka, bitaka i događaja, zaboravljenim epizodama minulih epoha, scenama koje izražavaju simboličku sliku jednog istorijskog vremena.


Donoseći nam priče iz istorije, utemeljene na pouzdanim znanjima iz istorijske građe, arhiva i knjiga, Duško Lopandić je u knjizi Bitke za Balkan pokazao kako istorija može da bude i uzbudljiva i zanosna priča.


Arhipelag knjigom Duška Lopandića Bitke za Balkan pokreće svoju novu ediciju Priče iz istorije u kojoj će objavljivati knjige u kojima se na istovremeno pouzdan i zanimljiv način pripoveda o događajima iz savremene ili starije istorije.


Dr Duško Lopandić je profesionalni diplomata i stručnjak za evropsko pravo i regionalne odnose. Objavio je dvadesetak publikacija i preko sto naučnih članaka na teme Evropske unije i međunarodnih odnosa. Duško Lopandić godinama piše i knjige i povesti iz oblasti popularne istorije, kao i udžbenike istorije. Napisao je istorijske knjige: Letopis velikih župana, Purpur imperije, Likovi i priče iz srpskog srednjeg veka, Dinastije koje su vladale Evropom, Poslužiti svome dragom otečestvu – iz diplomatske istorije Srbije 1804-1914.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..