Predstavljanje romana NIŠTA (Roman ni o čemu) Petra Mihajlovića u izdanju Geopoetike, dogodiće se u DKSG-u, 15.10. od 20:00 časova. Učestvuju: Darinka Nikolić, Jasna Novakov Sibinović, Mladen Vesković i autor. Petar Mihajlović je rođen 1979. u Kragujevcu. Studirao je medicinu, upisao treću godinu prava, a onda diplomirao dramaturgiju na FDU u Beogradu.

 

Za dramu Samo ne u Švajcarsku dobio je nagradu Slobodan Selenić, a za Radničku hroniku Sterijinu nagradu za originalni domaći dramski tekst. Po njegovim dramama izvedeno je nekoliko predstava, radio-drama i radio-minijatura. Scenarista je više dugometražnih igranih filmova u nastajanju i koscenarista jedne od popularnih televizijskih serija. Objavio je zbirku kratkih priča Serijski samoubica (2000). Živi i radi u Beogradu.

 

„Podnaslov ovog romanesknog prvenca ima dvostruko značenje: hteo bi da kaže kako je sve u životu ništavno, a istovremeno Ništavnost zapravo opovrgava. Autor itekako o mnogo čemu govori (...) Kritikom grada, kojem nesumnjivo pripada, drski junak daje i sliku današnje Srbije. Mihajlović koristi realnu topografiju kao i neke postojeće ličnosti (pravi mali biljur je opis atmosfere, već mitske, Bajine Bašte). Ipak, ovo nije prepisana stvarnost: reč je o autentičnom književnom delu, važnom prilogu urbanoj (de)mistifikaciji Beograda. Razmišljanje o procesu pisanja knjigu podiže na viši nivo. Koristeći istovremeno humor i morbidnost, autor kao da pravi eksperiment u kojem dokazuje da je roman sve bolji i ubedljiviji kako mu se bliži kraj, kao uostalom i njegovom junaku. A kraj je nadrealan. Možda zato što pisac misli da je život stoka neopevana.“


Vladislav Bajac

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..