U 19.00 mala sala SKC - DVA LICA FANTASTIKE, SLOBODAN VLADUŠIĆ: MI, IZBRISANI & PAVLE ZELIĆ: PEŠČANA HRONIKA, predstavljanje romana i razgovor. Učestvuju:  Slobodan Vladušić i Pavle Zelić; moderator: Vesna Kapor. U čemu su slični različiti tokovi istorije? Gde vreme postaje rukavica sa dva lica? Kako se susreću, izjednačavaju i potiru ljudske strasti i društveni obrasci?  Kroz tkivo dva romana pratićemo i razrešavati zagonetke.


Pavle Zelić u svom romanu, koristeći elemente horor žanra priča priču o izgradnji Novog Beograda, a Slobodan Vladušić tvori novu vrstu u srpskoj književnosti: štampano-virtuelni roman. Njegova priča čini simulakrum života koji niče  između stvarnog sveta i novih prostora novih medija.


  „Mi, izbrisani“ donosi jedinstvenu atmosferu sajber mistike i američkog film noira, iza koje se naslućuju obrisi postoktobarske Srbije i epohe u kojoj ljude više neće ubijati, već brisati. Ujedno, ovo je prvi roman u srpskoj književnosti kojeg ravnopravno čine papirno izdanje i sajber dodaci koji će se pojavljivati godinu dana nakon izlaska romana na sajtu autora www.slobodanvladusic.net. Junaci romana „Mi, izbrisani“ kreću se ne samo po takozvanom realnom svetu već i po virtuelnom svetu programa ’Metropolis’ koji je zapravo, jedan virtuelni raj. Usput, prekopavaju Fejsbuk stranicu izvesnog Anđela Frojnda, najzagonetnijeg junaka ovog romana čiji identitet pokušavaju da otkriju. „Mi, izbrisani“ je roman koji će čitaoca odvesti u potragu za čovekom i devojkom koja će vas voditi od virtuelnog sveta Metropolisa, preko Fejsbuk stranica, do mračnih ulica i stanova jednog propalog grada... Drugi roman Slobodana Vladušića, docenta, kritičara, urednika i pisca je neočekivan koliko i „Forward“, delo sa kojim je već osvojio neke od najuglednijih nagrada u našoj zemlji.


Na prvoj radnoj akciji u okviru posleratne izgradnje Novog Beograda, 1948. godine, pet pionira, ponesenih duhom udarništva, otkriće njima nepoznat svet ali i nabasati na jednu namerno zakopanu i zaboravljenu pretnju. Pedeset godina kasnije, bivšeg DB-ovca Iliju Orlovića, samohranog oca koji u lavirintu blokova traži šansu za već okrnjeno detinjstvo svog malog sina će ugroziti isto prokletstvo. Jer, pod temeljima simbola jednog novog doba krije se zlo koje odbija da nestane... Prvi roman Pavla Zelića, autora velikog broja priča fantastike koje su sakupljene u zbirci „Poslednja velika avantura“ (Prva knjiga, Matica srpska, 2009.) donosi fantastičnu priču zasnovanu na malo poznatim istorijskim činjenicama, rekonstruisanim na osnovu razgovora sa akterima posleratnih radnih akcija i uglednim istoričarima kao što su akademik Ljubodrag Simić i dr Predrag J. Marković.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..