Prvo izdanje nove knjige Borislava Čičovačkog Potamneli anđeli, koja je na holanskom jeziku objavljena početkom jula, rasprodato je za samo dva letnja meseca. Holandski izdavač Borislava Čičovačkog Atlas Contact iz Amsterdama ovih dana objavljuje drugo izdanje ove knjige koja je izazvala veliko interesovanje holandske javnosti i dobila izvrsne kritike u vodećim holandskim novinama.

 

Povodom knjige Potamneli anđeli Borislav Čičovački je od polovine juna dao intervjue za gotovo sve značajnije holanske novine i radio stanice, dok je novi ciklus intervjua zakazan za prvu polovinu septembra povodom drugog izdanja knjige.
Uspeh ove knjige doneo je Čičovačkom i pozive od nekoliko holandskih institucija da tokom jeseni održi predavanja na teme koje pokreće njegova knjiga Potamneli anđeli.


Označena u podnaslovu kao „1500 godina balkanskog rata“, Potamneli anđeli je neobična knjiga u formi dramatizovane istorijske fantazmagorije koja na temelju obilja istorijske građe razmatra turbulentnu balkansku istoriju u proteklih 1500 godina.


Proteklih nekoliko godina na holandskom jeziku objavljen je praktično celokupan dosadašnji prozni opus Borislava Čičovačkog – osam romana i knjiga pripovedaka. Uporedo s knjigom Potamneli anđeli, Atlas Contact je objavio i nesvakidašnje i voluminozno izdanje izabrane proze Borislava Čičovačkog u jednoj knjizi. Pod zajedničkim naslovom Iskorenjeni, u jednom tomu na više od 1.100 strana, objavljene su četiri knjige proze Borislava Čičovačkog koje pisac u kratkom autorskom predgovoru naziva „intimnim ciklusom“ i „emigrantskim ciklusom“: kratki roman Rastanak u četiri prizora, romani Raskovnik i Muve na uzglavlju, kao i knjiga priča O smrti i povratku.


Arhipelag je prošle godine objavio srpsko izdanje romana Borislava Čičovačkog Raskovnik, a ranijih godina na srpskom su objavljeni i piščeva knjiga priča Pismo iz Amsterdama i roman U starini ime mu beše Hemus.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..