Četvtrtak 20.06. u 20:00, Klub Magistrala u Domu kulture Studentski grad. Učestvuju: Radmila Gikić Petrović, Adrijana Marčetić, Gorana Raičević i Miroljub Stojanović. Knjiga Dnevnik iz Indije (1954–1956, 1986) jedinstveno je svedočanstvo susreta obrazovanog i otvorenog mladića s Indijom u prvim godinama njene nezavisnosti.

 

Petrović daje lični utisak o osobenostima Indije, njenim kulturnim i društvenim protivrečnostima i postgandijevskom periodu. Knjiga je nastala na osnovu rukopisa iz autorove zaostavštine, koju čuva Radmila Gikić Petrović. Kao sve Petrovićeve knjige i ova je intelektualni praznik za poštovaoce njegovog dela, ali i izazov za one koji ga nisu čitali. Dnevnici nastali tokom Petrovićevog boravka u Indiji ne samo da potvrđuju njegovu erudiciju i akribičnost, već su i važan korak približavanja dveju kultura.

 

Akademik Svetozar Petrović (1931. Karlovac, Hrvatska – 2005. Novi Sad) diplomirao je književnost na Filozofskom fakultet u Zagrebu, gde je i doktorirao. Od 1954. do 1956. studirao je u Indiji. Predavao je toeriju književnosti u Zagrebu, Novom Sadu i Beogradu, a kao gostujući profesor u Čikagu i Seulu. Bio je urednik Matice srpske i član SANU. Glavne oblasti rada profesora Petrovića bile su: teorija književnosti (metodologija proučavanja književnosti i teorija stiha), istorija starije srpske i hrvatske književnosti, književnosti Istoka (prvenstveno indijske). Prevodio je s engleskog jezika i hindua. Jedan je od osnivača jugoslovenske katedre za indologiju (1964).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..