Knjiga nudi kritičku diskusiju javne sfere u aktuelnom neoliberalno-kapitalističkom demokratskom društvu, kroz prizmu izvedbe. Polazište knjige je stalno aktuelni problem javnosti – pomračenje javne sfere tokom XX veka i danas, kao pokazatelj krize reprezentativne demokratije.

 

Autorke ove transdisciplinarne studije razmatraju izvedbene procedure zastupljene na različitim razinama javne scene – od reprezentativnodemokratskog političkog sistema, preko građanske neposlušnosti i drugih praksi građanskosti, do individualističkog izvođenja sopstva u javnom i privatnom životu. U tom razmatranju, Cvejić i Vujanović predlažu socijalnu koreografiju i dramu kao i analizu savremene izvedbe sopstva kao instrumente diskusije današnje javnosti i „nelagodnosti u javnosti“.

Knjiga Public Sphere by Performance je rezultat dvogodišnjeg teorijsko-umetničkog istraživačkog projekta Izvedba i javnost koji su Ana Vujanović, Bojana Cvejić i Marta Popivoda (TkH) sprovele tokom 2011. i 2012. u kulturnom centru Les laboratoires d’Aubervilliers u Parizu. Pored knjige, istraživanje je rezultiralo i eksperimentalnim dokumentarnim filmom Marte Popivode, Jugoslavija, kako je ideologija pokretala naše kolektivno telo koji je premijerno prikazan na 63. Berlinalu.
Teorijske i političke perspektive autorki istraživanja potiču od njihovih isprekidanih iskustava javnih sfera u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji i savremenom zapadnom neoliberalizmu.

Osnovna motivacija knjige i istraživanja očituje se u pitanjima iz uvoda knjige:
...Koja je uloga javnosti u svim ovim istorijskim i aktuelnim trenucima? Čak i ako tokom njih javnost nije bila pasivna i nevidljiva, koja je bila njena pozicija i moć? Da li je ona uzrokovala promene? Štaviše, čak i ako je imala političke i društvene efekte, moramo ponoviti pitanje Džona Djuija (John Dewey): da li je ta javnost bila svesna posledica svojih dela? ...Šta smo tražili kada smo, kao javnost, ustajali „protiv“? I kako to korespondira sa ishodima protesta, podrškama ili pobunama protiv jednog ili drugog političkog aktera na javnoj sceni?... Šta mi kao građani možemo da uradimo s onim što imamo „u našim rukama“ – u našem slučaju, sa teorijskom i praktičnom stručnošću u oblasti izvedbe?

Knjiga se može kupiti:
• u Beogradu – u knjižarama Aleksandar Belić (Studetski trg 5) i Beopolis (TC Eurocentar, ulaz Dečanska 5 ili Makedonska 30), po ceni od 1500DIN
• u Parizu – u Les laboratoires d’Aubervilliers (41, rue Lécuyer, 93300 Aubervilliers), po ceni od 16,00EUR
• u Berlinu – u knjižari b_books (Lübbenerstr. 14), ili naručiti kod izdavača telefonom: +4930 6117844 ili emailom: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., po ceni od 16,00EUR
• preko Interneta – na sajtu knjižare Pro qm (http://www.pro-qm.de/node/3134), po ceni od 16,00EUR

<<  Januar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..