Obaveštavamo Vas da je Centar za politike emancipacije (CPE) nakon godinu dana svog rada objavio prvu publikaciju pod nazivom „U borbi za javno dobro: analize strategije i perspektive“. Publikacija je rezultat istoimene konferencije održane 7. i 8. aprila 2012. godine u Beogradu na kojoj su učešće uzeli lokalni/e i regionalni/e teoretičari/ke, sindikalni/e i studentski/e aktivisti/kinje.

 

Sadržaj knjige čine transkripti izlaganja Stipe Ćurkovića, Gorana Musića, Vide Knežević, Primoža Krašovca i Dubravke Sekulić, kojima smo pridodali prevod teksta „Kriza kao kapitalistička prilika: nova akumulacija kroz komodifikaciju javnih usluga“ Ursule Hjus, britanske teoretičarke, kao i naknadni intervju sa Živoradom Mrkićem, predsednikom Novog sindikata zdravstva. PDF publikacije možete preuzeti na našem sajtu na linku OVDE

Tematizacija javnih dobara problematizuje procese privatizacije i kapitalistički način proizvodnje, pokušavajući da odgovori na neka od najbitnijih pitanja: Šta su uopšte javna dobra? Koje nam sve opasnosti prete ako zdravstvo, obrazovanje, socijalne ili komunalne delatnosti prepustimo logici profita? Koje su specifičnosti shvatanja javnog dobra usocijalizmu i u kapitalizmu? Kako su u neoliberalizmu tretirani kultura i umetnost i kakva je danas pozicija radnika/ca u ovim domenima? Da li je moguće stvoriti širi front za odbranu javnih dobara? Kako prepoznati i povezati aktere? Da li su borbe za odbranu javnih dobara kratkoročne ili je moguće da one pokrenu politički projekat za pružanje alternative neoliberalnom kapitalizmu? Drugim rečima, mogu li se na tragu tih borbi, zagovarati ne samo zaštitne mere za još uvek neprivatizovana dobra, nego i procesi rekomunalizacije ranije privatizovanih sektora, ili čak osmišljavati nove političke platforme koje bi argumentovano zagovarale potrebu za izlaskom iz začaranog kruga kapitalističke ekonomije?

Publikacija je objavljena uz podršku Fondacije Roza Luksemburg.

<<  Jul 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..