Pometena gubitkom autoriteta oca, osakaćena liberalizacijom morala, uzdrmana nestabilnošću svojstvenoj modernoj ekonomiji, porodica kao da je sve manje sposobna da prenosi vrednosti koje je dugo oličavala. Prikazujući jedno porodično jezgro u punom preobražaju, Elizabet Rudinesko teži da prodre u tajnu ovih očiglednih poremećaja kako bi zamislila porodicu budućnosti.

 

Elizabet Rudinesko je doktor književnih nauka, istoričarka i direktorka istraživanja pri odeljenju za istoriju Univerziteta Pariz VII.

 

Bila je član Pariske frojdovske škole (1969-1981) koju je osnovao Žak Lakan i gde se specijalizovala u psihijatriji. Održala je brojna predavanja, objavila desetine članaka i dvadesetak radova prevedenih u celom svetu. Među njima su Istorija psihoanalize u Francuskoj, biografija Žaka Lakana (drugo izdanje je objavljeno 2009. godine kod izdavača Hachette), Rečnik psihoanalize u saradnji sa Mišelom Plonom (drugo izdanje 2011), dijalog sa Žakom Deridom pod naslovom O čemu sutra… (Fayard, 2001). Predsednica je Međunarodnog društva istorije psihijatrije i psihoanalize, piše svoju hroniku u časopisu Le Monde des livres, član je naučnog komiteta čaosopisa  History of Psychiatry i Cliniques méditerranéennes. Takođe je član Administrativnog saveta Fondacije za istraživanje psihijatrije.

 

Njeno delo Porodica u rasulu preveo je Marko Drča, a objavila je prošle godine izdavačka kuća Akademska knjiga iz Novog Sada.

 

Učesnici: Elizabet Rudinesko (Francuska) i Žarko Trebješanin (Srbija)
Organizatori: Dom omladine Beograda i Francuski institut u Beogradu
Ulaz slobodan. Simultani prevod obezbeđen.

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..