U februaru, u okviru pratećih programa izložbe Jugoslavija od početka do kraja, organizujemo nekoliko tribina o različitim pristupima proučavanju i predstavljanju Jugoslavije. Cilj ovog programa je da se otvori prostor za razmenu mišljenja o izložbi i temama kojima se ona bavi, kao i o različitim pristupima u istraživanju i interpretaciji fenomena novije istorije. Komentari, sugestije i zaključci ovih razgovora biće korišćeni i kao smernice u formiranju nove stalne postavke MIJ.

 

Utorak 12. februar u 18:00 – TRIBINA – SEĆANJA NA ŽIVOT U JUGOSLAVIJI: PRIKUPLJANJE USMENIH SVEDOČANSTAVA O JUGOSLAVIJI. Cilj tribine je razmena mišljenja na temu da li je metoda usmene istorije (oral history) i koliko primenjiva u muzejima s obzirom na to da su lična sećanja onih koji su „bili tamo“ i koji „tačno znaju“, kada je u pitanju istorija odozdo, individualna i umnogome subjektivna.


Učesnici: dr Olga Manojlović Pintar, Institut za noviju istoriju Srbije, mr Ivana Pantelić, Institut za savremenu istoriju, Maja Dubljević Documenta - Centar za suočavanje sa prošlošću iz Zagreba, Maria Glišić, Heinrich Böll Stiftung i Marko Popović, Centar za vizuelnu istoriju pri Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.
Moderatorka: mr Sanja Petrović Todosijević


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..