Aleksandar-GatalicaNovi roman A. Gatalice Veliki rat, u izdanju Mono i Manjane, za temu ima događaje tokom Prvog svetskog rata, ispričane iz ličnih vizura likova s različitih ratnih strana.

 

“Veliki rat” je epski, velik, a savremen, roman o najvećem istorijskom preokretu na početku XX veka. Nije to samo portret izvanredno mnogo ljudskih sudbina, već ubedljiva slika sloma velike nade u srećnu budućnost čovečanstva (...) “Veliki rat” nijednog trenutka ne postaje istorijska hronika jer se od dokumenta razvija do neverovatnih otkrića, gradeći jaku, upečatljivu priču pravog romana i velikog umetničkog dela. “Veliki rat” Aleksandra Gatalice roman je koji će obeležiti savremenu srpsku književnost.
                                                                                                                                                                                                                                                            prof. Aleksandar Jerkov

Aleksandar Gatalica, rođen 1964. u Beogradu, pisac je, prevodilac s antičkog grčkog, ali i muzički kritičar. Objavio je jedanaest knjiga, a preveden je na deset jezika. Bio je urednik književnog dodatka u listu Danas, CD-roma Contemporary Serbian Art 2000, član Saveta za muziku RTS... Dobitnik je nagrade Miloš Crnjanski za roman Linije života, nagrade Ivo Andrić i Umberto Saba (Italija) za pripovetke Vek, nagrade Udruženja dramskih umetnika za dramu Čioda s dve glave... Urednik je književnih antologija, jedan od trojice jugoslovenskih učesnika Literarnog voza 2000 i osnivač mreže Literature Net (Berlin). Osnovao Srpsko književno društvo, uređuje Blic knjigu.

<<  Januar 2020  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    1  2  3  4  5
  6  7  8  9101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Putopisi, Intervjui..