Rasa-Todosijevic-3Poznati vizuelni umetnik Raša Todosijević predstavio se i kao prozni pisac zahvaljujući izdavačkoj kući L.O.M. Flavija Rigonata, u kojoj je još krajem devedesetih objavljena njegova zbirka priča "Čudo u Beogradu", a nedavno i novi izbor proznih zapisa pod nazivom "Ulaz u raj ili Kraj istorije".

 

"Pisanje mi nije hobi, već potreba da se iskažem i u toj formi kreativnog stvaranja", kaže Todosijević. Njegovu prozu odlikuje nesvakidašnje jezičko umeće, kao i ironija i sarkazam na račun života u savremenoj Srbiji. Žaoka je uperena u prvom redu protiv licemerne crkve i mediokritetske elite koje udruženo obmanjuju građane, ali i protiv državnih pesnika, spasitelja nacije, umetničkih kritičara i raznih drugih spletkaroša, a zatim i kapitalističkih prosvetitelja-pljačkaša koji trguju idejom slobode. U pojedinim pričama, pak, autor opisuje svoje detinjstvo, sa neobičnom mešavinom sentimentalnosti i prezira prema okruženju iz kog je potekao, i u kom je, uprkos svemu, ostao. Bizarni smisao za humor i naklonost ka mistifikaciji i postmodernim igrama dovode Rašu Todosijevića u vezu sa autorima poput Danila Harmsa, ili - u našim okvirima - Bore Ćosića i Svetislava Basare.

 

Knjiga "Ulaz u raj ili Kraj istorije" je ilustrovana Todosijevićevim akvarelima, uglavnom grotesknim, ironičnim autoportretima iz ciklusa Raša Überserbe ili Raša Srboboljševik. Ilustracije iz knjige i druge radove Raše Todosijevića tokom razgovora ćemo projektovati na velikom platnu.

 

Todosijević Dragoljub – Raša, rođen u Beogradu 1945. Vizuelna umetnost i svakojake novotarije na tu temu su njegova osnovna delatnost.

 

Diplomirao na Akademiji Likovnih Umetnosti u Beogradu 1969. Početkom sedamdesetih godina postaje jedan od začetnika konceptualne umetnosti u Jugoslaviji, zajedno sa Marinom Abramović. Neki od najpoznatijih radova su "Šta je umetnost? ("Was ist Kunst?") i "Bog voli Srbe" ("Gott liebt die Serben"). Izlaže širom sveta, a dela mu se nalaze u brojnim zbirkama, galerijama i muzejima savremene umetnosti u Evropi. Dobio je Nagradu za životno delo na 50. Oktobarskom salonu, Nagradu Grada Beograda 2003. godine, nagradu na Venecijanskom bijenalu 2011. i mnoga druga priznanja u zemlji i inostranstvu. Geopoetika je objavila monografiju o njemu pod nazivom "Was is Kunst?", a prvo izdanje KC Grada, "Gradske priče", završava se upravo prilozima Raše Todosijevića. Živi i radi u Beogradu.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..