Andzej-Stasjuk---DevetIzdavačka kuća Booka sa velikim zadovoljstvom predstavlja svoje novo izdanje, roman najvećeg savremenog poljskog pisca Andžeja Stasjuka - Devet.




O KNJIZI:

Pavel, sitni varšavski biznismen, budi se u svom potpuno demoliranom stanu i shvata da ima samo tri dana da vrati ogromnu sumu novca koju duguje zelenašima. Da bi u tome uspeo traži pomoć neobičnih prijatelja, dilera drogom Boleka i narkomana Jaceka. Njih trojica zajedno kreću u potragu za novcem kroz tranzicionu Varšavu. Ali oni nisu jedini koji su uključeni u slučaj, tu je još šest neverovatnih osoba koje zajedno s njima čine magični broj iz naslova ovog briljantnog romana. Brzina, napetost i crni humor ovog romana savršeno se uklapaju sa Stasjukovim oštroumnim zapažanjima o svim bolestima savremenog društva koje je totalitarizam komunističke ideologije trampilo za bleštavilo materijalizma bez svesti o ceni koja na kraju uvek mora da se plati.

Otkrivajući Stasjukovu Varšavu, njene železničke stanice, šoping centre i zapuštene stanove, prepoznaćete u njoj savremeni Beograd, ali i sve ostale postkupmunističke prestonice sa kraja XX i početka XXI veka.

Roman Devet spada u sam vrh evropske proze devedesetih godina i učinio je Stasjuka vodećim savremenim poljskim autorom, čija su dela prevedena na mnogobrojne svetske jezike.


„U Stasjukovom hirurški preciznom i istovremeno sugestivnom pripovedanju naleće se na ukus Hamsuna, Sartra, Ženea i Kafke. Devet je jedno od važnijih dostignuća savremene proze, portret iskorenjene i nespokojne generacije Istočnoevropljana, kao i grada pomirenog s tim da vreme postkomunizma nije onakvo kakvim se predstavlja.“
Irvin Velš, The New York Times

„Kada bi se Kventin Tarantino preobrazio u poljskog pisca, njegovo delo izgledalo bi kao Devet.“
Bojd Tonkin, The Independent

„Devet donosi neverovatnu kombinaciju Kamijevog Stranca i mračnih vizija Mišela Uelbeka.“
Eva Hofman, The New York Review of Books

„Ova neobična priča pravi je film noir.“
Katrin Hilgruber, Frankfurter Rundschau


O AUTORU:

Andžej Stasjuk, prozni pisac, pesnik, esejista i putopisac, rođen je u Varšavi 1960. godine. Jedan je od najvažnijih i najprevođenijih savremenih poljskih pisaca. Kritičari ga često nazivaju i najpopularnijim poljskim buntovnikom, jer je 1980. godine dezertirao iz vojske, nakon čega je proveo nekoliko godina po vojnim i civilnim zatvorima. Svoje zatvorsko iskustvo opisao je u debitantskoj zbirci priča Zidovi Hebrona.

Stasjuk pripada generaciji poljskih pisaca koji su osamdesetih godina aktivno učestvovali u antikomunističkom pokretu, i danas se smatra jednim od najznačajnih predstavnika postkomunističke generacije pisaca iz Centralne Evrope. Pre pada Berlinskog zida povukao se iz javnog života i preselio u zabačeno karpatsko selo Čarne, gde gaji koze i lame, i piše romane, priče i eseje.

Dobitnik je brojnih poljskih i međunarodnih priznanja. Njegove knjige prevođene su na gotovo sve evropske jezike, kao i na korejski. Najznačajnija dela su mu: Mury Hebronu (1992), Opowieści galicyjskie (1995), Beli gavran (1995), Dukla (1997), Jak zostałem pisarzem (próba autobiografii intelektualnej) (1998), Devet (1999), Na putu za Babadag (2004).

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..