otvorena-bibliotekaU subotu, 12.11.2011. u 14.00 časova, preko puta Goethe-Instituta (Knez Mihailova 50) biće postavljena Prva Otvorena biblioteka u Srbiji i njen sadržaj biće odmah dostupan stanovnicima Beograda i njihovim gostima.

 

Na javnom prostoru postavljene su police sa knjigama koje se mogu razmenjivati. Za početak su tu knjige na nemačkom.

Nedavno je u jednim dnevnim novinama objavljena vest o sličnim besplatnim bibliotekama na otvorenom koje se finansiraju kroz donacije i o kojima brinu lokalni volonteri u mnogim mestima širom Nemačke. Svi koji vole da čitaju mogu da uzmu šta žele i drugima ostave knjige koje ne žele. Nema registracije, roka do koga knjiga mora da se vrati, niti je broj knjiga koji se može uzeti ograničen.

Otvorena biblioteka ima za cilj da nam kroz knjige upriliči susrete sa ljudima koje nismo sreli i svetovima koje nismo doživeli.
Na javnom prostoru postavljene su police sa knjigama koje se mogu razmenjivati. Za početak, tu su knjige na nemačkom.

Uzajamnost je jedino pravilo za korišćenje ove biblioteke: jednu uzetu knjigu zameniti nekom svojom ili je vratiti nakon čitanja. Na taj način naš zajednički prostor uvek može biti pun zanimljivih knjiga iz različitih oblasti. Knjige koje se ostavljaju mogu se i obeležiti imenom, datumom, rečju ili nečim drugim, kako bi se poslala poruka budućem vlasniku ili korisniku knjige.

„Otvorena biblioteka“, za koju nije potrebna članska karta, pripada svojim korisnicima i Beogradu. Ona je zajednička, a takva je i naša briga o njoj. Njeno stanje zavisi od toga kako je održavamo i kako razmenjujemo knjige.
Ovo je prva „Otvorena biblioteka“ u Beogradu, nadamo se ne i poslednja.

Ovaj Projekat je inicijativa Goethe-Gerile, grupe mladih ljudi između 20 i 25 godina, koji u kreativnoj saradnji sa Goethe-Institutom predlažu i organizuju programe sa ciljem da mladima u Srbiji približe nemački jezik i kulturu na drugačiji i direktniji način nego što je to uobičajeno.

www.goethe.de/belgrad
http://www.goethe.de/ins/cs/bel/ver/gur/obi/srindex.htm
FB: Goethe Guerilla

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..