poezin012U Beogradu je već par godina aktuelan i vrlo posećen Poetski klabing u organizaciji udruženja Poezin. Ova vrsta poetskih žurki nas je uverila da je poeziju lako preseliti iz stereotipnog akademsko-literarnog klišea u zadimljeni klupski ambijent, da se njome mogu isprovocirati različite reakcije publike a mladi autori motivisati i ohrabriti da nastupe.
Beogradska poetska scena je živa, ali jedino se Poezin uporno ne odriče undergrounda. Uz afirmisane i manje poznate goste, on daje šansu svima koji se osećaju spremnim da svojim tačkama animiraju prisutne, dokazujući time da poezija može biti delirična i ekstravagantna, kako su nas davnih godina u to uverili Bukovski i Ginsberg. Poetski klabing se od 2010. svakog meseca odvijao na Akademiji FLU u legendarnoj Rupi (Demiji), sve dok je vlastodršci nisu zatvorili (time bespovratno osakativši underground scenu), ali se on potom preselio u Panic Room Žica, a nedavno je imao i pokušaj osvajanja SKCa. U skladu sa progresivnim idejama i dosadašnjom koncepcijom koja isključuje oficijelnost, poetske žurke se konačno sele u zgradu BIGZ-a pod novim nazivom "Kung-fu Poezin".

BIGZ je jedno od retkih preostalih stecišta undergrounda u Beogradu. Ovo monumentalno zdanje na dnu Senjaka doživljava "revival" kao kulturni centar okupivši razne grupe umetnika koji u njegovom okrilju iznajmljuju prostor, vežbaju i predstavljaju svoja postignuća. U ovoj multidisciplinarnoj
umetničkoj koloniji još niko ne zabranjuje pušenje, točenje ili unošenje alkohola, niti limitira trajanje žurki, svirki i performansa koji se frekventno odvijaju uz free upad. Od letos se u "Čekaonici" na sedmom spratu održavaju odlične džez svirke, dok na šestom paralelno teku javne probe bendova, radionice i prezentacije, kao i zabave na koje svako može da zaviri ili "zaglavi" koliko želi, bez toga da se oseća nepoželjnim. Cene pića su dostupne a domaćini i posetioci veseli. BIGZ je teško napustiti u zoru, kažu svi koji tamo "zabodu" u potrazi za cool atmosferom i dobrim provodom. U BIGZu nema mesta za pozerstvo, šminkeraj i fenseraj, a ako naletite na grupu zombija, veštica, vanzemaljaca ili sveštenika, verovatno je maskenbal u toku.

Poezin je spreman da uz nove kung-fu zahvate u BIGZ dovuče goste, pa poručuje svim potencijalnim izvođačima da stisnu petlju, istrče na binu,
zagrizu majk i raspamete publiku.

*Najavu napisala - Biljana Kosmogina*
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..