Ovogodišnja konferencija urednika i urednica Vikipedije održaće se 18. i 19. maja, u Srpsko-korejskom informatičko pristupnom (SКIP) centru, u Beogradu. Osmi Vikilajv po redu, obuhvatiće razne teme i aktuelnosti sa Vikipedije, ali i uticaj razvoja alata generativne veštačke inteligencije na Vikimedijine projekte. Vikilajv je lokalna konferencija Vikipedijanaca i Vikimedijanaca iz Srbije tokom koje se obrađuju razne teme u vezi sa slobodnim znanjem, Vikimedijinim projektima, kao i aktuelnim kampanjama i inicijativama koje za cilj imaju veću dostupnost slobodnog sadržaja na interentu. Događaj takođe ima za cilj okupljanje, umrežavanje i razmenu znanja među urednicima najveće onlajn enciklopedije na Balkanu.

Program Vikilajva 2024 obuhvatiće spektar tema koje se tiču aktuelnih dešavanja na projektu, podsticanja kreativnosti i motivisanosti učenika primenom Vikipedije u nastavi, ali i budućih koraka i strateških pravaca koji se implementiraju u Vikimedijinom pokretu. Imajući u vidu razvoj veštačke inteligencije, jedan deo predavanja baviće se analizom sadržaja kreiranih putem alata generativne VI. Osim lokalnih predavača, biće uključeni i gosti iz regiona, koji će sa učesnicima podeliti njihove uspešne projektne modele.

Svi zainteresovani urednici i urednice Vikipedije, volonteri Vikimedije, saradnici i partneri, ali i oni koji žele da nauče više o Vikipediji, pozvani su da se registruju za događaj i tako uveličaju ovo okupljanje. Registracija je otvorena do 8. maja, 23:59. I ove godine događaj ima podršku SКIP centra, u okviru Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, potpuno opremljenog prostora u kom će se konferencija održati.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..