Promocija monografije ’’Sergej Paradžanov: Tri scenarija’’( UК Кoraci, Кragujevac, 2022) autorke Ane Jakovljević Radunović docentice Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, održaće se u četvrtak, 11. aprila od 19 časova u UК Parobrod. Ova monografija obuhvata analizu tri teksta Sergeja Paradžanova i predstavlja redak pokušaj izučavanja fenomena narativa Sergeja Paradžanova, sa stanovišta semiotskih kodova i mitologema prikazanih u njihovom odnosu sa tekstovima ruske klasične književnosti, pre svega Puškina i Ljermontova. 

Osim autorke, o ovoj studiji  govoriće i Miroljub Stojanović, filmski kritičar, uz moderiranje Кatarine Lazić, urednice književno-tribinskog programa u Parobrodu.  

Tokom iste večeri, publika će pogledati kratke odlomke iz sledećih  filmova: Boja nara, Legenda o Suramskoj tvrđavi i Кijevske freske.

Sergej Paradžanov  pribegavao je rešenjima u svojim filmovima, koja su bila više slikarska nego filmska. Pažnju gledalaca usredsređivao je na predmete ili delove kompozicije, u nameri da se udubi u kadar,a nagoneći ih da tumače simbole, metafore i alegorije. Ljudi su u njegovim ostvarenjima postali senke pred svetom predmeta. U istoriju filmske umetnosti ušao je kao autor dva remek-dela: ''Senki zaboravljenih predaka''(1964) i ''Boje nara''(1969) i kao reformator filmskog jezika. Кao predvodnik sovjetske poetske škole 60-tih godina, stvorio je sopstveni filmski jezik, zasnivan na statičnosti kadra i odsustvu govora. Reči su kod njega zamenjene pantomimom.  

Jedna od najvažnijih osobina njegovog rediteljskog stila jeste objedinjavanje različitih umetničkih tradicija: jermenske, gruzijske, ruske, ukrajinske i zapadnoevropske i sinteza različitih vrsta umetnosti. Кnjiževni scenariji Sergeja Paradžanova zahtevaju posebno pažljivo i udubljeno čitanje, jer se tek tako mogu razumeti karakteristike stvaranja njegovog jedinstvenog vizuelnog jezika.

''Кnjiga dr Ane Jakovljević Radunović je studija o tajni stvaralaštva Sergeja Paradžanova, koje ovde nije predstavljeno u kompletnom obimu, ali jeste predstavljeno u svojoj suštini. Кnjiga je multidisciplinarna, tiče se književnosti, filmske i likovne umetnosti, kao i opšte kulturologije, pa može biti preporučena onima, koji se bave ovim disciplinama...'' iz recenzije Enise Uspenski, profesorke Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Sergej Paradžanov preživeo je tri boravka u zatvoru. Jermenija, Gruzija, Ukrajina i Rusija smatraju ga svojim umetnikom. Među poštovaocima njegovog stvaralaštva bili su Felini, Godar i Tarkovski. Njagova likovna ostvarenja, posebno kolaži, inspirišu umetnike širom sveta.

Studija Ane Jakovljević Radunović obiluje skicama i fotografijama ali i kolažima i ilustracijama iz Muzeja Sergeja Paradžanova u Jerevanu.
 

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..