Pozivamo vas na predstavljanje knjige PSIHOLOGIJA BALKANSKIH STRADANJA RATKA DUNĐEROVIĆA, koje će se održati u utorak, 19. marta  u 13 časova na Univerzitetu u Novom Sadu, Dr Zorana Đinđića 1, u Multimedijalnoj sali II-13 (drugi sprat). O knjizi će govoriti: doc. dr Jelena Mešter (Univerzitet Crne Gore). doc. dr Jelena Davidović Rakić (Univerzitet u Prištini), prof. dr Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, Bora Babić, direktorka Akademske knjige i prof. dr Ratko Dunđerović, autor. Ratko Dunđerović.

Ukupna elaboracija razotkriva fenomen, da su razvojni zastoji i stradanja na ovim prostorima više rezultat spolja podsticanih međunacionalnih konflikata nego što su, kako ih zapadne elite predstavljaju, rezultat balkanskog mentaliteta i fenomen, da se ne radi toliko o sukobima kao efektu narcizma malih razlika, kad slične psihičke crte nesvesno dovode do sukoba među bliskim narodima, koliko se radi o malignom delovanju velikih razlika među nacionalnim psihologijama koje su kao kolektivne potrebe, percepcije i vrednosne orijentacije iskovane kroz raniju istoriju i veoma ojačane u ratovima i nakon ratova 1990-ih godina.

Ratko Dunđerović (1941) završio je studije psihologije, smer psihologija rada, na Odseku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu (1966). Magistrirao 1975. i doktorirao 1979. na Odjelu za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Napisao je preko 180 stručnih i naučnih radova, od toga 9 objavljenih u inostranim časopisima. Autor je 9 knjiga i prvi koautor u 10 knjiga. Duža autorova biografija nalazi se na sledećem linku: https://akademskaknjiga.com/katalog/psihologija-balkanskih-stradanja

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..