Pozivamo vas na osavremenjeno izdanje knjige Ekonomna policija, izdate 1862. godine Koste Cukića, pod nazivom "Ekonomska politika" koje će se održati u ponedeljak, 11. marta u 17 časova u Svečanoj sali (dekanat) Pravnog fakulteta u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 67, I sprat. Kosta Cukić (1826–1879) jedan je od najznačajnijih utemeljivača ekonomske nauke u Srbiji. Do njega, ekonomskim pitanjima bavili su se državni činovnici bez posebne stručne spreme i slobodnomisleći intelektualci. Cukić se vratio sa studija u Nemačkoj 1848. sa titulom doktora filozofije iz Hajdelberga. Ubrzo je napisao trotomni udžbenik  Državna ekonomija, prvi u Srbiji onog doba, pa je tako Srbija imala sreću da u razvoju ekonomske nauke preskoči dečje bolesti i odmah stane na solidan temelj.

Cukićeva orijentacija u ekonomskoj i političkoj nauci sasvim je liberalna, i pored pripadnosti autora konzervativnom režimu kneza Mihaila. Ipak, i kao političar zastupao je umerene poglede. Imao je sreću da studira kod Karla Raua, što ga je usmerilo na dobar pravac u ekonomskoj teoriji, pa su mnoge njegove ideje ostale savremene do našeg doba.

Danas je Cukić gotovo zaboravljena ličnost srpske istorije. Sporadično se spominje kao ministar finansija, a retko ono što je bio – uzoran intelektualac. Utemeljivač je jedne ozbiljne nauke, ekonomske nauke, i njoj srodnih disciplina (političke teorije, demografije, socijalne politike) i tako se našao u uskom krugu velikana jednog malog naroda. Verovatno je osnovni razlog zaborava predvukovski jezik kojim je Cukić napisao svoje glavno delo –  Državna ekonomija. U ovoj knjizi dajemo čitaocima na uvid osavremenjeno izdanje knjige Koste Cukića Ekonomna policija, objavljene 1862. godine.

Boško Mijatović

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..