U Zaprokulu je svečano dodeljena prestižna književna nagrada „Novica Tadić" za mlade pesnike, šesti put zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Nagrada, koja nosi ime velikana srpske poezije Novice Tadića, osnovana je sa namerom da afirmiše nove glasove u srpskoj poeziji, čime je jedinstvena u našoj kulturi. Žiri u sastavu: Srba Ignjatović, Mirko Demić, Žarko Milenković, Želidrag Nikčević i Vesna Trijić, doneo je odluku da književnu nagradu „Novica Tadić" dodeli mladoj pesnikinji Andreji Kargačin iz Novog Sada za rukopis intrigantnog naslova „Slobodni dani Elene Čaušesku". Andreja Kargačin pozorišna je rediteljka, umetnica performansa, vizuelna umetnica, koreografkinja i izvođačica. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za pozorišnu i radio režiju.

Predstave su joj izvođene u Narodnom pozorištu, Bitef teatru i Novosadskom pozorištu, izlagala je u Srbiji i Italiji, na samostalnim i grupnim izložbama. Autorka je romana Akvarijum (2017), za koji je dobila nagradu „Dositejevo pero".

Ispred žirija odluku stručne komisije saopštio je Žarko Milenković istakavši da nam nagrađeni rukopis, zanimljivog naslova: „može, donekle, dočarati tajni život – Eve Braun, Nađe Alelujeve, Mire Marković, Ri Sol-ju, te Elene Čaušesku."

Književnu nagradu, u ime Ministarstva kulture uručio je Branislav Maričić, šef Kabineta potpredsednice Vlade i ministrke kulture gospođe Maje Gojković.  Gospodin Maričić čestitao je dobitnici sa nadom da će joj ova nagrada biti podsticaj da nastavi i dalje sa uspesima.

Vladan Cerović, v.d. direktora Zavoda, uz čestitke dobitnici najavio je projekat MLADI U FOKUSU sa namerom da se pored mladih pesnika, afirmišu i mladi stvaraoci u oblasti likovne umetnosti, pozorišta i književnosti kroz  različite programe, radionice, izložbe, promocije i nova izdanja.

Vidno uzbuđena, dobitnica nagrade Andeja Kargačin je sa publikom podelila lične emocije o tome koliko joj je Novica Tadić kao pesnik blizak i kolika je važnost nagrade koja nosi njegovo ime.

Nagrada se sastoji od diplome i plakete s likom Novice Tadića i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a u ediciji „Prisustva", u izdanju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, biće objavljen rukopis.

Uz brojne zvanice iz kulturnog života, dodeli nagrade prisustvovala je i gospođa Zorica Tadić, supruga velikog pesnika.


<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..