Vikimedija Srbije u saradnji sa korisničkom grupom Vikipedija i obrazovanje, organizuje najveću međunarodnu Viki obrazovnu konferenciju u Beogradu. Događaj će se održati od 26. do 28. maja, u Hotelu M, a okupiće predstavnike Vikimedijinih zajednica. Cilj konferencije je razmena znanja i iskustva u domenu obrazovanja, kao i razvoj i jačanje postojećih Vikimedijinih ogranaka u oblasti obrazovanja i njihova međusobna saradnja. Nakon više od 15 godina od pokretanja projekta, Srbija će na Edu Viki konferenciji okupiti lidere na polju obrazovanja odnosno korišćenja Vikipedije, ali i drugih Vikimedijinih projekata kako u obrazovnim institucijama, tako i u organizacijama koje se bave neformalnim obrazovanjem.

Događaj će otvoriti Nebojša Vasiljević, direktor Fondacije Petlja, Šani Evenštajn Sigalov, potpredsednica upravnog odbora Zadužbine Vikimedija, Liana Dejvis, predstavnica korisničke grupe Vikipedija i obrazovanje i Ivana Madžarević, izvršna direktorka Vikimedije Srbije.

Prvi obrazovni projekat ovakvog formata pokrenut je upravo u Srbiji, a podrazumevao je pisanje seminarskih radova na Vikipediji. Ovaj model primenjuje se i danas, a u zajedničkoj saradnji sa školama i fakultetima aktivno se radi na razvijanju uređivačkih veština, ali i kritičkog razmišljanja kod mladih. Projekat je proizveo sjajne rezultate, pa je tako primenjen širom sveta.

Vikimedija Srbije je nevladino, nestranačko i neprofitno udruženje, čiji su ciljevi promocija i podržavanje stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku isključivo na neprofitan način, kao i ideje da svi ljudi imaju jednak pristup znanju i obrazovanju. Кorisnička grupa Vikipedija i obrazovanje je globalna grupa koja olakšava, podržava i zagovara implementaciju Vikipedije i drugih Viki projekata u obrazovne i akademske nastavne planove i programe.

Prva Edu Viki konferencija održana je upravo u Beogradu 2014. godine. Danas, nakon devet godina, Vikimedija Srbije opet preuzima ulogu organizatora.

Zvaničnu stranu događaja sa programom konferencije možete da pogledate ovde >>

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..