Vikimedija Srbije se po četvrti put pridružuje globalnoj kampanji #WikiForHumanRights u saradnji sa Inicijativom za socijalna i ekonomska prava A11 i EcoHub-om i Nacionalnom ekološkom asocijacijom. Кampanja ima za cilj povećanje dostupnosti i vidljivosti znanja i sadržaja o ljudskim pravima. Ove godine se između ostalog fokusira na pravo na zdravu i održivu životnu sredinu. Na Vikipediji na srpskom jeziku kampanja će biti realizovana u vidu uređivačkog maratona koji će trajati od 8. do 14. maja. Bolje znanje o ljudskim pravima i životnoj sredini pomaže društvu da se oporavi.

Razumevanje i isticanje značaja ovih tema pomaže zajednicama širom sveta u donošenju odluka na svim nivoima, a na kraju može dovesti do efikasnijeg odgovora na različite probleme i krizne situacije.

Organizatori međunarodne kampanje #WikiForHumanRights ohrabruju sve Vikimedijine ogranke i zajednice da na Vikimedijinim projektima pokrenu inicijative koje će povećati svest o ljudskim pravima, a posebno o pravu na čisto, zdravo i održivo okruženje za život. Ovo pravo priznato je u više od 150 zemalja sveta. Pod zdravom životnom sredinom podrazumeva se stabilna klima, zdrava životna zajednica i netoksično okruženje. cilj ove kampanje je da se poveća znanje o zdravom ekosistemu od kojeg zavisimo, zbog vode koju pijemo, vazduha koji dišemo, hrane koju jedemo i resursa koji su nam potrebni.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..