Razgovor o novoj knjizi Novice Milića ''Mala fenomenologija fotografije'' (Akademska knjiga, Novi Sad, 2023) održaće se u utorak, 9.maja od 19 časova u Parobrodu. Osim autora ove lične ''slikovnice'', o malim ''tajnama svetlosti'', govoriće:  Bora Babić, u ime izdavača, Jovana Obradović, bivša studentkinja beogradskog FMК i Кatarina Lazić, urednica književnog programa u Parobrodu. U  epohi u kojoj se videti izjednačava sa biti, u vladavini ''kulture ekrana'', Milić predočava da se fotografija često izražava kao ''varka'', a izlaže kao ''istina'''. Onaj koji snima, vrebajući kao lovac, da subjekat pretvori u objekat, neminovno biva ulovljen od senke, utvare i to zauvek, kako autor zaključuje u svojoj MFF.

Novica Milić (1956) živi u Beogradu kao univerzitetski profesor u penziji. Objavio je sledeće knjige: Antinomije kritike: 4 ogleda o književnoj teoriji, Slučaj Niče: Filozofija i telepatija, ABC dekonstukcije, Ljuba ili o etici, Predavanja o čitanju: Šekspirov Hamlet, Pesništa: Prilozi pesničkoj ontologiji Martina Hajdegera, Moderno shvatanje književnosti, Istina apokalipse: Filozofija i pesništvo na ''poslednjem sudu'', Šta je teorija, Od znaka do smisla, Gozbe I : Ljubav između filozofije i pesništva u antici, vreme do Platona, Provokacija kao komunikacija(engleski prevod 2014) Politička naratologija: Ogled o demokratiji, Haosmos Basara: Razmišljanje uz jednu književnost, Postestetika: Moć i savremena umetnost, Jagnje iz bezdana: Balkanski ratovi 1991-99;  100 Odiseja(i noć više): Beleške uz Džojsa;  Zaboravljene istorije istine: Metod i metafizika.

U pripremi su  roman-esej: Sećanja s onu stranu vremena (Prust i čitanje);  Gozbe: Mišljenje i pevanje u antici i renesansi; Zoran Đinđić kao filozof politike; Petoknjižje.

<<  Jun 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..