antonioAntonio Porpeta, pesnik i esejista čiji su knjige prevedene na skoro sve evropske jezike, počasni je član nekoliko stranih akademija, a u rodnoj Eldi je već za života dobio trg sa svojim imenom.

Dobitnik je značajnih nagrada i priznanja, kao što su nagrada Fastenrat Španske kraljevske akademije, nagrada Gules, Hili Mendelson, Hose Jiero i Grada Valensije, za poeziju i esej, zajedno sa nagradom Književne kritike Valensije; posebno mu je drag Zlatni ključ grada Smedereva, koji mu je u tom gradu i uručen u jesen 1999. godine.

Stvaralački opus mu je obiman: Trag na pepelu, Beležnica o približavanju, Razmišljanje o čuđenjima, Izgori sandalovo drvo, Prekršene ćutnje, Teritorija vatre, Decenija nesanice, Mediteranski adađo, Pretposlednja čistina, O plavom pamćenju, Bezmerje prekoračenja, Unutrašnji pogled i drugi, a takođe je objavio i više knjiga eseja: Španski pisci i umetnici (Istorija jednog vekovnog Udruženja), Zvučni svet Gabrijela Miroa, i Gabrijel Miro i more, između ostalih. Isto tako, objavljivao je i prozne knjige, među kojima valja istaći Dobročinitelj i još deset priča, i Sićušne skaske i druge razbibrige.



Razgovor sa...  Antoniom Porpetom ...
Učestvuju: Silvija Monros Stojaković i Anotnio Porpeta;
moderatorka: Vesna Kapor
<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..