Vikimedija Srbije u saradnji sa sa Vikimedijinom zajednicom iz Republike Srpske organizuje četvrti međunarodni uređivački maraton povodom Svetskog dana Roma, koji se svake godine obeležava 8. aprila. Ova akcije je usmerena na pisanje novih i dopunjavanje postojećih članaka na Vikipediji na teme koje se odnose na identitet, istoriju, kulturu i prava Roma. Uređivački maraton će trajati od 3. do 9. aprila. Pripadnici romske nacionalne manjine se svakodnevno susreću sa predrasudama i diskriminacijom, koja utiče na različite aspekte njihovih života poput obrazovanja, zapošljavanja i ostvarivanja socijalne i pravne zaštite. Romi, kao najveća manjina u Evropi, imaju bogatu istoriju kroz koju su dali značajan doprinos društvu. Uprkos tome, romsko kulturno i umetničko nasleđe se i danas često zanemaruje ili ostaje skrajnuto.

Oslanjajući se vidljivost i dostupnost Vikipedije, cilj nam je da obogaćivanjem sadržaja o Romima na ovoj platformi i širenjem slobodnog znanja o njima doprinesemo kako promovisanju romske kulturne baštine, tako i smanjivanju predrasuda i diskriminacije.

Uređivački maraton povodom Svetskog dana Roma je međunarodnog karaktera i ima podršku Vikimedije Španije i Vikimedije Finske kao i zajednica iz Severne Makedonije, Albanije, Grčke, Turske, Mađarske kao i zajednice slovačkih Roma i zajednica na Vikipediji na srpskohrvatskom i bosanskom jeziku.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..