U sredu, 25. januara u 19.00 u Velikoj sali DKSG-a, u okviru ciklusa "Dva glasa srpske književnosti" održaće se razgovor povodom knjiga LjILjANE DUGALIĆ: JA DA TI PRIČAM, TI DA NAPIŠEŠ i MILOJA RADOVIĆ: LEPTIROVA ODBRANA. U razgovoru učestvuju: Milica Stanojević, Ljiljana Dugalić i Miloje Radović. „Dirljivo, iskreno, produhovljeno i tri reči koje najbolje opisuju zbirku priča Ljiljane Dugalić... Ovo produhovljeno delo ispisano dušom savremenog pisca 21. veka pripoveda posebnim stilom o potresnim sudbinama kroz emotivne ispovesti, a sudbine književnih likova pogađaju pravo u centar dušu čitaoca i čoveka sadašnjice.

Bilo da se radi o vojniku iz Velikog rata, veteranima iz potonjih sukoba ili ženskim likovima oblikovanim istorijskim prilikama u 20/21. veku, kataloški se nižu psihološki živo oslikani književni likovi koji ostavljaju čitaoca u uverenju da čita o sudbinama ljudi iz sopstvenog okruženja.“ Milica Stanojević.

„ʼLeptirova odbranaʼ je veoma specifična knjiga i čitalac prosto pred ovim ispisanim stranicama ostaje zadivljeno nem. Da bi se razumela, barem u onom očekivanom čitalačkom nivou (prepoznavanje, poistovećivanje, razumevanje, vrednovanje) važna je činjenica da roman nikada ne bi bio napisan da se njegov pisac (pomalo ima u tome i paradoksa, pre svega pisac za decu i omiljeni bibliotekar), te sudbinske godine za njegov/naš narod nije odazvao pozivu Otadžbine i otišao u boj, da u sedamdeset i osam dana neravnopravne borbe, ne odstupi i živ se svojoj kući vrati. Znamo sada, kada smo korice ove knjige pročitane sklopili, da je morao da se vrati.“ Ljiljana Dugalić


<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..