Promocija istraživanja i prateća izložba Retrospektiva i Perspektiva. Efekti kulturne participacije, simbolično pred 45. rođendan „Škozorišta“ održane su u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul). Istraživanje Efekti kulturne participacije ali i čitav niz drugih istraživanja Zaprokula pokazala su da su programi „Škozorište“ (1977 – 2006) i „Školigrica“ (1981 – 2006) koje je realizovao Centar za kulturu Stari Grad u Beogradu predstavljali inovativne prakse podsticanja kreativnog pristupa razvoju dece i mladih.

Dr Ružica Rosandić, nekadašnji istraživač Zaprokula govorila je o pevim koracima  ovog značajnog istraživanja i nastanku programa „Škozorište“ i „Školigrica“, ističući da je velika zasluga Zaprokula u istraživanjima koja su bila posvećena kulturnim potrebama, navikama dece i mladih osnovnoškolskog uzrasta kao i sprovedene analize kulturne ponude za decu i mlade u Srbiji.

Istraživanje Efekti kulturne participacije prezentovala je dr Biljana Jokić, istraživač Zaprokula prikazavši uzorak ispitanika, njihova interesovanja i učešće u kulturi. Primetne su značajne razlike između mladih koji su bili uključeni  u programe „Škozorište“ i „Školigrica“ i onih koji nisu, kao i dobrobiti koje su ovi programi imali za razvoj dece i mladih.

Ljubica Beljanski – Ristić, spiritus movens „Škozorišta“, „Školigrice“ i BITEF Polifonije istakla je važnost rada sa decom u kulturi  koji „predstavlja civilizacijski oslonac da se prave vrednosti i važnosti zadrže.“

U razgovoru su učestvovali i nekadašnji polaznici „Škozorišta“ Branka Srećković Minić, Lenka Udovički i rabin Isak Asijel, a konferansije ovog razgovora bila dr Maša Vukanović, istraživač Zaprokula.
Publici je na kraju prikazan film Efekti kulturne participacije. Retrospektiva i Perspektiva nastao od materijala prikupljenih tokom istraživanja „Efekti kulturne participacije“. Film možete pogledati na

<<  Decembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..