U utorak, 25. oktobra, u 18.00 časova na štandu Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu – Hala br. 4, štand br. 4020 – održaće se promocija srpskog izdanja grafičke novele „Pazolini“, u prisustvu autora Davidea Tofola i Paole Bristot, predsednice udruženja Viva Comix. Srpsko izdanje, realizovano zahvaljujući podršci Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu, objavila je izdavačka kuća Komshe d.o.o u saradnji sa udruženjem Viva Comix i sadrži završnu reč poznatog srpskog strip autora Zografa. Izmišljeni razgovor dvojice umetnika kreće od jedne fantastične zamisli: Pazolini je živ, i ima mnoge stvari da kaže. Mnoge. Suštinske.

Ali da li je to zaista on? Ili je to neki duh, glumac, mitoman? Ono što je sigurno, to je da njegovi razgovori sa Davideom Tofolom odišu onim osećajem, onom oštrinom koja je njegov duh učinila besmrtnim. Tofolo traži Pazolinija kroz stranice njegovih knjiga, u isečcima iz štampe, u intervjuima, i hvata njegovu suštinu: bes, neotuđiva samoća, žestoka nesalomivost pesnika – sve to se nalazi među ovim stranicama, u ovom intenzivnom portretu Pazolinijeve slave, u delu jednog od najzanimljivijih i najsvestranijih autora italijanske scene.

Davide Tofolo, rođen u Pordenoneu 1965. godine, jedan je od najznačajnijih autora grafičke novele u Italiji. Autor je knjiga „Carnera“ „Pasolini“, „Il Re Bianco“, „Il Cammino della Cumbia“, „Graphic Novel is Dead“ i nedavno „L’ultimo vecchio sulla terra“, rađene prema tekstovima rimskog umetnika i pesnika Rema Remotija. Takođe je i autor serijala knjiga „Cinque Allegri Ragazzi Morti”, veoma poznat kao vokal i gitarista indi sastava Tre Allegri Ragazzi Morti a sa Enrikom Moltenijem i Lukom Maseronijem osnovao je diskografsku kuću La Tempesta Dischi koja je producirala i objavila radove mnogih nezavisnih italijanskih muzičara. Publici je poznat po svom zaštitnom znaku – maski u obliku lobanje.

Paola Bristot je diplomirala na Odseku za vizuelne, muzičke i scenske umetnosti (DAMS), a specijalizirala je istoriju umetnosti na Univerzitetu u Bolonji. Od 1995. godine predaje Istoriju i izraze savremene umetnosti na Akademiji lepih umetnosti u Veneciji, a od 2020. drži i kurseve Osnove istorije umetnosti u Eksperimentalnom filmskom centru u Torinu. Od 1998. godine je predsednica udruženja Viva Comix sa kojim organizuje izložbe, događaje i bavi se izdavačkim delatnostima.

Materijal:  Italijanski institut za kulturu

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..