UK Parobrod Vas poziva u ponedeljak, 24. oktobra u 20h na ciklus javnih čitanja pod nazivom „Parobrodske priče“. "Parobrodske priče" su u Ustanovi kulture Parobrod proteklih godinu dana uspešno pričale priče beogradjanima nekih novih mladih, još neafirmisanih dramskih pisaca i spisateljica u režiji njihovih kolega reditelja i rediteljki. Scenski je izvedeno i pročitano pet uzbudljivih dramskih tekstova na teme: ljubavi, ženske solidarnosti, emancipacije, sećanja na rat, bekstva od prošlosti, sazrevanja, anoreksije, suočavanja sa bolešću, naručenog ubistva…

Čitale su se "Pukotine" Mine Petrić, "Ovde i sada" Nadje Petrović, "Sećam se samo bliske budućnosti" Hristine Mitić, "Mali ratovi i kabine Zare" Vide Davidović, "Muve padaju" Adama Ranđelovića.  Neke od tih drama našle su put i do beogradskih pozorišta.   
 
I ove sezone "Parobrodske priče" nastavljaju da otkrivaju nove autore i autorke, da obrađuju savremene teme i da istražuju dramske forme.

"Nezaboravak, Potočnica, Zmijske oči."
Autorka komada: Mina Petrić
Rediteljka: Tara Mitrović
Glumice: Jadranka Selec, Vladislava Đorđević, Vanja Nenadić
Urednica: Ana Tomović

Prva u nizu je nova drama Mine Petrić "Nezaboravak, Potočnica, Zmijske oči" o sudbini tri žene: majke, ćerke i unuke, ali kroz vizuru odrastanja najmlađe od njih, koju će zbog neobične majčine prirode odgajiti baka, presudno utičući na nju.

"Tri žene koje su život i karakteri na neko vreme razdvojili, ponovo se susreću u trenutku kada se najstarija povlači iz života u demenciju, njena ćerka, ne naročito uspešna glumica, upravo je pobegla iz još jednog neuspelog braka, dok se najmlađa, ćerka i unuka, koja je uvek imala podršku bake, vraća kući niotkuda, a ponajpre iz svoje neuspele verzije slobodnog života u koji je utekla, pre svega zbog majke… " (iz recenzije Željka Jovanovića).

Ulaz je slobodan.

<<  Maj 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
  
  

Putopisi, Intervjui..