Udruženje dramskih pisaca Srbije raspisuje 43. konkurs za originalni dramski tekst „Branislav Nušić“. Konkurs se održava od 1980. godine, a dosadašnji dobitnici su Dragan Tomić, Božidar Zečević, Nenad Prokić, Miodrag Karadžić, Jelica Zupanc, Miladin Ševarlić, Siniša Kovačević, Radoslav Zlatan Dorić, Ivan Panić, Momčilo Kovačević, Stojan Srdić i drugi. Javni i anonimni konkurs raspisuje se za originalni dramski tekst — neobjavljen i neizveden, potpisan šifrom. Autorstvo se dokazuje kopijom teksta. Žiri će dodeliti nagradu „Branislav Nušić“ i bronzanu plaketu „Ben Akiba“. Radove slati u jednom primerku poštom najkasnije do 31. oktobra 2022. na adresu: Udruženje dramskih pisaca Srbije, MPUS, Gospodar Jevremova 19, Beograd. Tekstovi se ne vraćaju.

Pod „objavljenom dramom" se računa celovito objavljivanje: u štampanim monografskim izdanjima sa ISBN brojem; u periodici sa ISSN brojevima; u drugim vrstama masovno štampanih izdanja; kao i zvanična elektronska izdanja na Internetu i zvaničnim nosačima podataka. Pod „izvedenom dramom" se smatraju celovito date profesionalne i poluprofesionalne postavke u pozorištu, na zvaničnim scenama, na radiju, televiziji, filmu, Internetu ili distribuirane celovito kao tekstualni, audio ili video fajl na analognom ili digitalnom mediju.

U ovo ne spadaju: umnožavanje za lične potrebe bez spoljne distribucije, javno čitanje, davanje na uvid registrovanom članstvu na zatvorenim internet forumima ili u klubovima, kao i drugi ograničeni uvidi u dramsko delo.

Objavljen 59. tom edicije Savremena srpska drama sa pobedničkim dramama konkursa „Branislav Nušić“ 2019-2021.

Pobednička drama 42. konkursa „Branislav Nušić“ za originalni dramski tekst za 2021. — „Valcer za Olgu: Krvava bajka i narodna zabava“ Zorana Stefanovića objavljena je u 59. tomu edicije „Savremena srpska drama“: kao papirna i kao elektronska knjiga na sajtu Udruženja dramskih pisaca Srbije (www.drama.org.rs). U drami su poslednji dani carske porodice Romanovih 1918. objašnjeni kroz ličnost najstarije carske kćeri Olge, kojoj je data mogućnost da utiče na alternativne staze istorije nakon boljševičke revolucije.

Uz ovu dramu i pogovor „Apokalipsa juče, danas, sutra“ iz pera prof. Boška Suvajdžića, u istom tomu objavljene su i dve drame Milana Milovanovića „Anestezija“ i „Besmrtnik“ koje su dobile nagradu „Branislav Nušić“ za 2019. i 2020. godinu. Milan Milovanović je i 2021. bio u užem izboru za ovu nagradu, koju je prethodne dve godine zaredom dobio, čime je skrenuta pažnja dramske kritike na ovog pisca rođenog u Novom Sadu 1971. koji, osim drama, piše poeziju i prozu. Obimni tom edicije „Savremena srpska drama“, koja izlazi već četvrt veka, od 1998. godine, zaključuje debitantska drama „Dobri moj“ Milice Stojanović, rođene u Nišu 1983. godine.

<<  Oktobar 2021  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Putopisi, Intervjui..