U utorak 21. juna u knjižari Bookastore u Beogradu,  predstavljen je roman Olivere Zulović „Priručnik za solidan život“. O romanu, njegovom nastanku, neobičnim junacima, detinjstvu i tome zašto je knjiga posvećena svim nesavršenim roditeljima, razgovarali su novinarka Iva Parađanin i autorka. „Priručnik za solidan život“ objavljen je u okviru LOM izdavaštva, dok je korice knjige, sa kojih vas kroz dvogled posmatra dete, kreirala i osmislila mlada umetnica Hana Piščević.

Iva Parađanin je istakla da je roman zbog svoje nesvakidašnje forme i slojevitih poruka koje nosi, već privukla pažnju čitaoca. Glavni junaci su Ljubica i Ljuba koji čitaoce putem svojih iskrenih i “dečijih” razgovora, vode kroz njihovo prijateljstvo i odrastanje.

“Ljubici i Ljubi zajednička je osetljivost. To je tačka koja ih povezuje. Osetljivost ih međutim ne parališe već ih vodi u akciju. Oni ne saosećaju sa distance već hrabro pomažu onima kojima je pomoć potrebna i tako ispravljaju stvari. Kad odrastemo osetljivost postaje neželjena osobina. Dobija značenje slabosti, i u suprotnosti je sa onim što svet danas želi od ljudi. Međutim, na našu sreću ona je i dalje prisutna. Nosimo  je kao beleg, kao znak međusobnog raspoznavanja. Zbog toga mislim da je ova knjiga za nas osetljive” kaže autorka.

Foto: Milica Milenković

<<  Mart 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..