Vikimedija Srbije i Vikimedijina zajednica Republike Srpske u saradnji sa Centrom za istraživanje i razvoj društva- IDEAS i UNHCR-om organizuju uređivački maraton povodom Svetskog dana izbeglica. Maraton će simbolično početi 20. juna, na Svetski dan izbeglica, a urednici i urednice će moći da pišu i dopunjavaju članke na Vikipediji na srpskom jeziku do 26. juna. Izbeglička kriza koja je rezultat ratova i sukoba na Bliskom istoku, u Aziji, Africi i Evropi je aktuelna već duži niz godina. Prema podacima Unicefa, samo je kroz Srbiju od 2015. godine do danas prošlo više od milion izbeglica i migranata, od kojih je između četvrtine i trećine bilo deca.

Izbeglice se na svom putu ne susreću samo sa predrasudama i diskriminacijom već i sa različitim vidovima nasilja koje ima najdrastičnije posledice upravo na najugroženije, a to su žene i deca izbeglice. Cilj nam je da kroz ovaj maraton, oslanjajući se na dostupnost i vidljivost Vikipedije, doprinesemo širenju slobodnog znanja o izbegličkoj krizi i različitim izazovima i problemima sa kojima se izbeglice susreću na svom putu.

Tokom maratona akcenat će biti na pisanju i dopunjavanju članaka koji se odnose na izbegličku krizu; ljudska prava izbeglica; filmove i knjige koje se bave ovom tematikom. Širenjem slobodnog znanja o ovim temama želimo da damo svoj doprinos smanjenju socijalne distance prema ljudima koji su sticajem nesrećnih okolnosti bili prinuđeni da napuste svoje domove, kao i suzbijanju ksenofobije i diskriminacije koja prema izbeglicama postoji.

Uređivački maraton povodom Svetskog dana izbeglica je međunarodnog karaktera i ima podršku Vikimedije Češke kao i zajednica urednika Vikipedije iz Severne Makedonije, Grčke i Turske.

<<  April 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
     

Putopisi, Intervjui..