Finska novinarka i književnica Pia Leino biće gošća VIII Festivala fantastične književnosti „Art-Anima“, koji se 04. i 05. jula održava u Klubu galeriji Polet (Cetinjska 15, Beograd). Gošća iz Finske predstaviće 04. jula svoj roman distopijske fantastike „Nebesa“, koji je krajem prošle godine na srpskom jeziku objavljen u izdanju Kontrast izdavaštva u prevodu Jasmine Teofilović. Pored autorke, o knjizi će govoriti književna kritičarka Vladislava Gordić Petković i urednica Jelena Nidžović. Radnja romana „Nebesa“ (Taivas, 2018) smeštena je u bivšu prestonicu Finske, odnosno grad-državu Helsinki 2058. godine.

Društvo je propalo nakon građanskog rata, a vlast je preuzeo nacionalistički pokret pod nazivom Svetlost. Politički disidenti prebegli su na sever. Sve granice su zatvorene, a kontakt sa spoljnim svetom ne postoji, i niko više nema viziju svetlije budućnosti. Umesto toga, Svetlost je svojim građanima podarila virtuelnu stvarnost poznatu pod nazivom Nebesa.

Pia Leino se u svom delu bavi aktuelnim pitanjima: klimatskim promenama, rastućom nejednakošću unutar socijalne države, pitanjem moći tehnoloških izuma i nacionalističkim pokretima. Roman je dobio sjajne kritike, a 2019. nagrađen je Nagradom Evropske unije za književnost. Nominovan je za književnu nagradu Helmet, koju helsinške biblioteke dodeljuju budućim klasicima.

Pia Leino rođena je 1977. Skoro dve decenije radila je kao novinarka u finskoj novinskoj agenciji STT. Magistrirala je novinarstvo na Univerzitetu u Tampereu 2004. i dve godine studirala kreativno pisanje na renomiranoj helsinškoj akademiji Kriittinen korkeakoulu. Njena interesovanja uključuju popularnu kulturu, društvene medije i politiku. Pored „Nebesa“, napisala je još dva romana: „Ružna blagajnica“ (Ruma kassa, 2016), u kome se na duhovit način bavi rijaliti programima i pritiscima sa kojima se žene suočavaju; kao i roman „Prekovremeni rad“ (Iliaika, 2020), koji je smešten u blisku budućnost i bavi se pitanjem: kako bismo živeli svoj život da znamo kada ćemo umreti...

VIII Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ organizuju sajt za promociju fantastične književnosti Art-Anima.com i Kontrast izdavaštvo. Ulaz na promociju romana „Nebesa“, kao i na sva druga festivalska dešavanja je slobodan, a za udoban boravak i osveženje posetilaca pobrinuće se kompanija Frikom.

Foto: Mikko Rasila

<<  Decembar 2023  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
    

Putopisi, Intervjui..