Razgovor o novoj knjizi  ’’Mokrinske hronike’’ ( Arhipelag, edicija Zlatno runo, 2021) Srđana V. Tešina, književnika i novinara iz Kikinde, održaće se u sredu, 29. septembra od 19 časova u UK Parobrod. O ovom hibridnom žanru, autofikciji, memoarskoj prozi  i novelističkom romanu, osim autora, govoriće Mila Gavrilović, prevoditeljka, jezički konsulstant, Gojko Božović, izdavač i pesnik, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu. ’’Mokrinske hronike’’ pisane zabavno i veoma duhovito, istovremeno  nostalgično i angažovano, posvećene su Tešinovom odrastanju i mladalačkim danima.

Uokvirene portretima onih kojih više nema, a važni su za istoriju Mokrina,  vajar Milan Perić –Drakula, pisac Đura Đukanov i mnogih drugih, britko i sažeto svedoče o vremenu  osamdesetih i devedesetih prošlog veka…

Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) studirao je filozofiju i komunikologiju u Beogradu. Diplomirao na poetici kratke priče. Radnja njegovog romana ’’Kuvarove kletve i druge gadosti’’(2006, 2014, nagrada ’’Borislav Pekić’’, prevod na slovenački i makedonski) smeštena je u Mokrin, koji se pominje i u romanu ’’Kroz pustinju i prašinu’’( 2005, 2008 prevod na nemački) Autofikcija ’’Moje’’ (2019) bliska je po tematici ’’Mokrinskim hronikama’’. Priredio je sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča. Proza Srđana V. Tešina prevođena je na desetak evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti.

Njegova priča ’’Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides? iz zbirke ’’Priče s Marsa’’uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američkog izdavača Dalkey Archive Press.

Dobitnik je Medalje kulture za multikulturalnost i interkulturalnost Zavoda za kulturu Vojvodine. Član je Srpskog PEN centra. Živi u Kikindi.

Dobrodošli!

<<  Februar 2024  >>
 po  ut  sr  če  pe  su  ne 
   
   

Putopisi, Intervjui..